John Earle

Angleški časnikar John Earle, ki se je rodil 30. januarja 1921 v kraju Crowburough v Angliji, je živel od leta 1986 do svoje smrti leta 2013 v Trstu, rojstnem kraju njegove rajne žene.

Kot študent se je leta 1940 prijavil v vojsko in služil v Afriki v okviru 8. britanske armade. Pri El Alameinu je bil ranjen. Nato je v Kairu stopil v SOE in bil kot kapetan poslan v Jugoslavijo. Vodil je britansko misijo pri partizanih v Srbiji, Črni gori in Bosni. Po koncu vojne je bil dobro leto obveščevalni oficir v Trstu.

Leta 1947 je doštudiral moderne jezike (francoščina, nemščina in italijanščina) na univerzi v Cambridgeu ter se posvetil časnikarstvu. Kot dopisnik agencije Reuters je delal v Bonnu in Beogradu (1953-57), nato je bil v Londonu vodja zunanjepolitičnega uredništva, v letih 1962-67 pa vodja dopisništva v Rimu, kjer je bil nato do upokojitve dopisnik dnevnika The Times. Sodeloval je pri več časopisih in revijah ter napisal nekaj knjig o italijanski politiki in gospodarstvu.

Na njegovo pobudo so od leta 1998 v Škrbini na Krasu vsako leto okoli 11. novembra, ko se Angleži spominjajo svojih padlih, spominske slovesnosti za primorske padalce.