From Nile do Danube

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-145-0
Št. strani:
248
Vezava:
trda, črno-bele fotografije

V knjigi, ki je izšla v angleščini z naslovom From Nile to Danube, A Wartime Memoir (Od Nila do Donave, Spomini iz vojnega časa) so zbrani spomini, ki so osredotočeni…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 18,00 

V knjigi, ki je izšla v angleščini z naslovom From Nile to Danube, A Wartime Memoir (Od Nila do Donave, Spomini iz vojnega časa) so zbrani spomini, ki so osredotočeni na čas, ki ga je John Earle prebil kot angleški vojak prej v severni Afriki, potem pa v južni Jugoslaviji. Najprej se je namreč v okviru 8. armade boril v Libiji in Egiptu, kjer je bil v bitki pri El Alameinu tudi ranjen, pozneje pa ga je Uprava za posebne operacije SOE iz Kaira (torej z Nila) poslala z angleško misijo k partizanom v Srbijo (posebno pozornost naj bi namenil plovbi po Donavi), Črno goro in Bosno. Earle pa je v knjigo vključil tudi nekaj družinskih utrinkov (z uvodno sliko jo je posvetil materi) in pa podatkov o obdobju, ki ga je takoj po koncu vojne prebil v Devinu kot obveščevalni oficir v štabu britanskega XIII. korpusa. Omenja tudi ponovni krajši vpoklic v Posebno komisijo za begunce v Italiji in Avstriji leta 1947.


Angleški časnikarJohn Earle, ki se je rodil 30. januarja 1921 v kraju Crowburough v Angliji, je živel od leta 1986 do svoje smrti leta 2013 v Trstu, rojstnem kraju njegove rajne žene.

Kot študent se je leta 1940 prijavil v vojsko in služil v Afriki v okviru 8. britanske armade. Pri El Alameinu je bil ranjen. Nato je v Kairu stopil v SOE in bil kot kapetan poslan v Jugoslavijo. Vodil je britansko misijo pri partizanih v Srbiji, Črni gori in Bosni. Po koncu vojne je bil dobro leto obveščevalni oficir v Trstu.

Leta 1947 je doštudiral moderne jezike (francoščina, nemščina in italijanščina) na univerzi v Cambridgeu ter se posvetil časnikarstvu. Kot dopisnik agencije Reuters je delal v Bonnu in Beogradu (1953-57), nato je bil v Londonu vodja zunanjepolitičnega uredništva, v letih 1962-67 pa vodja dopisništva v Rimu, kjer je bil nato do upokojitve dopisnik dnevnika The Times. Sodeloval je pri več časopisih in revijah ter napisal nekaj knjig o italijanski politiki in gospodarstvu.

Na njegovo pobudo so od leta 1998 v Škrbini na Krasu vsako leto okoli 11. novembra, ko se Angleži spominjajo svojih padlih, spominske slovesnosti za primorske padalce.


Priporočamo še