Alojz Rebula. Biografija v slikah / Biografia per immagini

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-140-5
Št. strani:
360
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Uredila: Alice Zen Dvojezična fotografska biografija pisatelja Alojza Rebule na tristo šestdesetih straneh izčrpno pripoveduje o življenju in delu enega izmed velikanov sodobne slovenske kulturne stvarnosti. V prvem delu knjige…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 35,00 

Uredila: Alice Zen

Dvojezična fotografska biografija pisatelja Alojza Rebule na tristo šestdesetih straneh izčrpno pripoveduje o življenju in delu enega izmed velikanov sodobne slovenske kulturne stvarnosti.

V prvem delu knjige so zbrana pričevanja šestindvajsetih Rebulovih prijateljev, znancev in učencev, tako Slovencev kot Italijanov, ki v obliki eseja, osebnega spomina ali refleksije razvestljujejo razne aspekte Rebulovega življenja in njegovega literarnega ustvarjanja. Avtorji prispevekov so: Andrea Bellavite, Cristina Benussi, Lojzka Bratuž, Martin Brecelj, Roberto Dedenaro, Diomira Fabjan Bajc, Stane Gabrovec, Helga Glušič, Giovanni Grandi, Ivanka Hergold, Dušan Jakomin, Miroslav Košuta, Marij Maver, Pavle Merkù, Boris Pahor, Marija Pirjevec, Tatjana Rojc, Marina Silvestri, Tomaž Simčič,  Marko Sosič, Jože Strgar, Patrizia Vascotto, Mario Vit, Pietro Zovatto in Tone Zrnec.

V drugem delu monografije s pomočjo črno-belih fotografij, katerih je več kot sto, urednica pripoveduje o življenju in delu Alojza Rebule: rojstvu v mali kraški vasici Šempolaju, njegovi družini, otroštvu, šolanju, prijateljevanjih, zakonu s pisateljico Zoro Tavčarjevo, poučevanju na slovenskih šolah v Trstu, potovanjih, knjižnih izdajah, nagradah in priznanjih – najstarejša fotografija iz leta 1930 je družinski portret, zadnja je iz letošnjega marca, ko je pisatelj prejel častni doktorat Univerze na Primorskem.

Dopolnjuje skrbno pripravljeno monografijo natančen kronološki pregled življenja in dela Alojza Rebule, biografski pregled piscev, ki so napisali svoj prispevek, ter ilustrirana bibliografija Rebulovih monografskih del.

Ob uredničinem uvodu sta spremno besedo h knjihi napisala kardinal Franc Rode in Miran Košuta.


Alice Zen se je rodila v Trstu in na tamkajšnji univerzi diplomirala z diplomskim delom o zasebnih in javnih fotografskih zbirkah v Trstu. Več let je raziskovala zgodovinski razvoj fotografije v Trstu in znanstveno uredila fotografski arhiv Deželnega inštitua za zgodovino odporniškega gibanja v Furlaniji Julijski krajini, nakar se je posvetila ustvarjalnemu fotografiranju.


Priporočamo še