KANALSKA SAGA

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-346-1
Št. strani:
112
Vezava:
mehka

Kanalska saga prihaja med bralce ob avtorjevi devetdesetletnici. V njej se Rafko Dolhar klanja rojstni zemlji, Kanalski dolini, in očetu Alojziju Dolharju, ki je bil zanj vzor narodne zavesti, skupne poklicne zdravniške poti in navezanosti na gorski svet.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 16,00 

Prvo poglavje, ki daje knjigi naslov, obravnava deželico pod Sv. Višarjami, zlasti njeno zapleteno in težko zgodovino v 20. stoletju. Začenja se z materino družino Ehrlichovih iz Žabnic in očetovo družino Dolharjevih iz Trsta, nadaljuje s tigrovci, z zaslugami in preganjanjem slovenskih duhovnikov v Kanalski dolini, opcijo za Tretji rajh, osvoboditvijo in s takratnim prizadevanjem za priključitev Jugoslaviji.

Drugo poglavje prinaša redko dragocenost: zbirko fotografij, ki jih je od julija do septembra 1941 Alojzij Dolhar kot italijanski sanitetni podporočnik posnel med italijanskim pohodom proti Sovjetski zvezi.

Tudi tretje poglavje prinaša neobjavljene, zelo zanimive dokumente: izbor iz policijskega dosjeja avtorjevega očeta, ki so mu varnostne službe kot »nevarnemu italijanski državi« sledile in o njem poročale več kot tri desetletja (1928– 962, z dvema presledkoma), nadzor pa je leta 1954 »podedoval« njegov sin, sam Rafko Dolhar.

Rafko Dolhar (Trst, 1933) je zdravnik, upokojeni univerzitetni profesor, politik, a tudi publicist in pisatelj. Dolga leta je bil na vodilnih položajih stranke Slovenska skupnost, ki jo je v letih 1966–76 zastopal tudi kot uspešen tržaški občinski svetovalec in odbornik, slovenskemu narodnemu in političnemu utripu pa zavzeto sledi tudi danes.

Izdal je več kot 20 knjig leposlovne, planinske, spominske in politične vsebine, večinoma ilustriranih z njegovimi fotografijami. Svoje pisno ustvarjanje je začel s knjigo Pot v planine (1965). Pri Mladiki so izšle te njegove knjige: Pot iz planin (1974), Stezice (1993), Tržaški pol-dnevnik, Dnevnik 1976–1977–1978 (2000), Bučanje ledenikov, Himalajski dnevnik slovenskega zdravnika (2014), Pot iz zelene doline – avtobiomozaik (2020).

Za tržaško radijsko postajo Radio Trst A je pripravil veliko nizov oddaj. Dejaven je bil tudi kot publicist.