POZDRAVLJENA, ZEMLJA

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-341-6
Št. strani:
200
Vezava:
mehka

V knjigi spoznavamo avtoričino otroštvo v Sodražici, trpljenje zaradi okupacije, razdvojenost in nasilje zaradi revolucije, povojno zapostavljanje.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 18,00 

V knjigi spoznavamo avtoričino otroštvo v Sodražici, trpljenje zaradi okupacije, razdvojenost in nasilje zaradi revolucije, povojno zapostavljanje. Sledita selitev njene družine k očetu v ZDA leta 1955 in vživljanje v nove razmere. Posebno dragocena so poglavja o družinah, katerih očetje so odšli v svet, ter o njihovem združevanju po desetletni ločenosti. V knjigi najdemo še iskrene opise lastne družine, utripa slovenske skupnosti, zanimivih srečanj in potovanj. Poseben poudarek imajo obiski v domovini, ki jih stalno spremljajo spomini na trpljenje slovenskih ljudi in upanje v spravo ter lepšo prihodnost.

Pozdravljena, Zemlja je naslov kantate, delo pesnika Pavleta Borštnika in skladatelja dr. Metoda Milača V knjigi se kot rdeča nit ponavljajo misli iz te kantate, ki jo je napisal Pavle Borštnik in govori o ljubezni do izgubljene domovine, trpljenju zaradi tuje zasedbe in revolucije, hrepenenju po odpuščanju in spravi ter srečnejši prihodnosti slovenskega naroda. Avtorica jo je spoznala pri zboru Korotan v Clevelandu leta 1961, se nanjo večkrat spominjala, nedoumljiva življenjska pota pa so jo leta 2008 privedla v zakon z njenim avtorjem.

Mira Kosem, roj. Adamič, se je rodila 28. marca 1939 v Sodražici, živi pa v Clevelandu (ZDA), kjer se je očetu, političnemu emigrantu, leta 1955 pridružila skupaj z materjo, dvema sestrama in bratom. Ob vživljanju v nove razmere se je dejavno vključila  v slovensko skupnost okoli zbora Korotan, dramskega društva Lilija, slovenske šole in župnije Marije Vnebovzete ter Slovenske pristave. Z možem Marjanom Kosmom sta imela tri otroke. Ko so nekoliko odrasli, je dovršila šolo za medicinske sestre in se zaposlila. Nekaj let po moževi smrti se je poročila z ovdovelim časnikarjem, pesnikom in pisateljem Pavletom Borštnikom. V zadnjih letih pa se je razkrila tudi njena literarna nadarjenost, zato je vzklila zamisel o knjigi spominov in pričevanj tega občutljivega, čustvenega in žlahtnega ženskega peresa.