PONOVNO ZDRUŽENI V TUJINI

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-329-4
Št. strani:
286
Vezava:
mehka

Knjiga dr. Antona Komotarja je dragoceno pričevanje o preizkušnjah vojne, revolucije in begunstva, ki so prizadele mnoge Slovence v 20. stoletju. Pri svojih 70 in več letih je avtor realno…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 21,00 

Knjiga dr. Antona Komotarja je dragoceno pričevanje o preizkušnjah vojne, revolucije in begunstva, ki so prizadele mnoge Slovence v 20. stoletju. Pri svojih 70 in več letih je avtor realno in kritično opisal svoje življenje, življenje svojcev in slovenske družbe zlasti pred vojno in med njo. Njegovi otroci so rokopis zaupali zgodovinarki, knjižničarki in publicistki Heleni Janežič, ki je knjigo uredila, opremila z opombami in osebnim kazalom. Pripoved pomembno dopolnjujejo avtorjevi starejši članki, intervju in pričevanja. Natančen okvir dogajanja med vojno, revolucijo in v begunstvu pa je z esejem Čas negotovosti in čas upanja prispevala zgodovinarka, publicistka in nekdanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Spomini Antona Komotarja so zabeležke človeka, predanega družini in idealom. Na vprašanje Igorja Krašne, ki ga je intervjuval za mesečnik Naša luč, kaj naj bi bilo vodilno spoznanje, ki ga je začutil v svojem pestrem življenju, odgovoril: »Mislim, da je to bila objektivnost. K njej sem se trudil in vedno sem želel stvari objektivno precenjevati. K temu sem se vedno  nagibal.« Zapisovanje spominov je zaključil leta 1987 in z njimi dodal dragocen kamenček v mozaik burne slovenske zgodovine 20. stoletja.

Pravnik dr. Anton Komotar (Vrhnika, 1912 – Stuttgart, 2007) bi v urejenih razmerah sledil poti svojega očeta, ki je notarsko službo na Vrhniki opravljal 45 let. Okupacija in revolucija sta povsem spremenili njegovo življenje. Zaradi nasilja komunistov je stopil v vaško stražo, pred italijansko aretacijo se je nato umaknil med četnike. Po italijanski kapitulaciji se je znašel v Rimu, kjer je okusil gestapovski zapor v ulici Tasso. Nekaj časa je bil pri primorskih domobrancih, ob koncu vojne pa se je umaknil na Koroško in nato v Italijo, kjer je do izselitve v Argentino živel v begunskih taboriščih in v Trstu. Tudi nadaljnja življenjska pot je bila razgibana, saj ga je povedla v Urugvaj, nato v Švico in končno v Nemčijo. Politično je bil dejaven v liberalnem krogu, ki ga je zastopal v Slovenskem narodnem odboru.

Priporočamo še