ZAPISANI PETJU. Beležke iz življenja tržaškega okteta

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-293-8
Št. strani:
344
Vezava:
mehka, barvni tisk

Knjiga Zapisani petju pripoveduje zgodbo Tržaškega okteta, znamenitega pevskega sestava, ki je bil v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja kulturna vizitka Slovencev v Italiji, saj je opravil ničkoliko gostovanj in nastopov…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 28,00 

Knjiga Zapisani petju pripoveduje zgodbo Tržaškega okteta, znamenitega pevskega sestava, ki je bil v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja kulturna vizitka Slovencev v Italiji, saj je opravil ničkoliko gostovanj in nastopov v Italiji,  Jugoslaviji in Sloveniji ter drugod po svetu – ZDA, Argentini, Avstraliji, Nemčiji, Norveški, Švedski, Grčiji. Zajetna knjiga je nastala na osnovi dnevniških zapisov člana in predsednika okteta Borisa Pangerca, ki je osemnajst let, od 1981 do 1998, spretno zapisoval in opisoval vse, kar se je oktetu dogajalo: o vajah, pevcih, zborovodjih in umetniških vodjih pa o gostovanjih, turnejah in srečanjih z imetnimi predstavniki kulturnega in političnega sveta ter s številnimi zvestimi obiskovalci oktetovih koncertov. Na samem zadnjem ovitku knjige je fotografija s srečanja na rimskem Kvirinalu, kjer je Tržaški oktet sprejel sam predsednik italijanske republike Sandro Pertini.

V knjigo so svoje misli in spomine na oktet zapisali tudi bivši člani – pobudnik in ustanovitelj Rudolf Žagar, ter umetniški vodje –Ivan Sancin, Janko Ban, Mirko Slosar, Aleksandra Pertot in Danilo Čadež.

Knjigo bogatijo številne barvne fotografije iz arhiva Vladislava Komarja.


Boris Pangerc se je rodil v Dolini pri Trstu leta 1952. Po diplomi iz slovenskega jezika in književnosti na Univerzi v Ljubljani je več kot petindvajset let poučeval slovenščino na nižji srednji šoli v Dolini. Opravljal je tudi več političnih funkcij: dva mandata je bil župan Občine Dolina in je predsedeoval Tržaškemu pokrajinskemu svetu.

Že zelo mlad se je začel ukvarjati s petjem: bil je član Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec, mešanega ansambla Ancilla Vocis in Tržaškega okteta. Predsedoval je raznim kulturnim društvom na Tržaškem: SKD Valentin Vodnik v Dolini, Slavističnega društva Trst-Gorica-Videm, Združenja književnikov Primorske, Zveze slovenskih kulturnih društev za Tržaško, Tržaškega okteta.

Boris Panger je avtor več pesniških zbirk Amfora časa, In legla je tišina-E scese il silenzio, Incendio bianco, Pesem Brega, Lasseme dir, Odžejališče, Vroči ledeniki, Mladika-Trst 2015; Ptice v mojem oljčniku-Gli uccelli nel mio uliveto in peozih besedil Beg pod Daglo, Šum vode Glinščice, Majenca, L’albero del Maj (prevod Marija Cenda), Grad v Kaličju, ZTT-Trst 2000; Il mio amico vitello (prevedla. Marija Cenda).

Posveča se oljkarstvu in je tudi napisal nekaj publicističnih na oljkarsko tematiko.


Priporočamo še