Notranji odmevi. Občasni zapiski 1996–1999

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-043-5
Št. strani:
400
Vezava:
trda

V dnevniških zapisih iz obdobja 1996-1999 so zbrana Pahorjeva razmišljanje o slovenskem narodu, njegovi zgodovini in kulturi. Ne gre za redne dnevne zapise, to je občasno zapisovanje, v katerem avtor…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 20,00 

V dnevniških zapisih iz obdobja 1996-1999 so zbrana Pahorjeva razmišljanje o slovenskem narodu, njegovi zgodovini in kulturi. Ne gre za redne dnevne zapise, to je občasno zapisovanje, v katerem avtor preliva svoje misli in odzive na zunanje dogajanje. V delu pridejo še posebno do izraza Pahorjevi številni stiki s tujino, predvsem s francoskim kulturnim svetom, ki bralca opozarjajo na evropske razsežnosti tega pisatelja.


Boris Pahor se je rodil v Trstu 26. avgusta 1913. Doživel je požig Narodnega doma v Trstu, fašistično preganjanje Slovencev, bil italijanski vojaki v Libiji, leta 1944 pa aretiran in poslan v nacistična taborišča Natzweiler, Dora Mittelbau, Harzungen in Bergen-Belsen. Po koncu vojne se je eno leto zdravil v francoskem sanatoriju v Villiers-sur-Marne, diplomiral je na padovanski univerzi in se zaposlil kot profesor na slovenskih srednjih šolah v Trstu.

Izdal je več romanov (Nomadi brez oaze, Nekropola, Zatemnitev, Spopad s pomladjo, V labirintu, Zibelka sveta), zbirko  novel (Moj tržaški naslov), polemične spise (Odisej ob jamboru) in dnevnike (Ta ocean strašno odprt) ter druga dela. Njegove knjige so prevedene v največje evroske jezike in so znane tako doma kot po svetu. Prejel je več odlikovanj: francoski red viteza Legije časti, francosko častno odlikovanje za komanderja reda umetnosti in leposlovja, Kulturni ambasador Republike Slovenije,  – in nagrad: Prešernovo nagrado in častni znak svobode Republike Slovenije, nemška literarna nagrada Bestenliste, literarna nagrada Viareggio Versilia.


Priporočamo še