30 NAJBOLJŠIH

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-273-0
Št. strani:
376
Vezava:
mehka

Iz zakladnice literarnega natečaja revije Mladika 1973–2016   Knjiga zajema izbor najbolj reprezentančnih novel literarnega natečaja Mladike iz obdobja 1973-2016. Izbor je pripravila in uredila Evelina Umek in zajema avtorje iz…

Preberite več
Iz zakladnice literarnega natečaja revije Mladika
1973–2016

 

Knjiga zajema izbor najbolj reprezentančnih novel literarnega natečaja Mladike iz obdobja 1973-2016. Izbor je pripravila in uredila Evelina Umek in zajema avtorje iz matice, zamejstva in zdomstva.

Nagrajenci literarnega natečaja revije Mladika in ne samo oni, ampak vsi avtorji, so s svojimi zgodbami v več kot štiridesetih letih sestavili mozaik s temnejšimi in svetlejšimi barvnimi lisami, pisan, kot je življenje samo. V reviji Mladika je bilo od leta 1973 do 2016 objavljenih več kot 370 literarnih prispevkov, nagrajenih in priporočenih za objavo, to je obsežna antologija kratkih zgodb.

Iz nje je urednica Evelina Umek izbrala trideset zgodb tridesetih avtorjev različnih generacij iz Slovenije in tujine. Lahko bi zapisali, da so to zgodbe za pokušino iz zakladnice Mladikinega literarnega natečaja in vsaka na svoj način odseva čas in prostor, v katerem je nastala. Povezane v šopek med dvema platnicama dajejo bralcu možnost, da se ob kateri zaustavi, katero izpusti, se k njej povrne kasneje, ob drugačnem razpoloženju, se v mislih poveže z avtorjem ali junaki zgodbe. To je pomembno, brez bralca ni zgodbe in tudi avtorja ni.

Zapisali so …, da bi njihove besede prišle do nas in nas nagovorile …

V biografijah pa lahko bralec spremlja posameznega avtorja na njegovi pisateljski poti, morda ga zamika, da izve še kaj več in tudi prebere.

Objavljene so kratke zgodbe sledečih avtorjev: ANDREJ ARKO, TONE BRULC, JOŽE CUKALE, TONČKA CURK, FRANJO FRANČIČ, TARCISIA GALBIATI KOMLJANEC, MATEJA GOMBOC, JASNA JUREČIČ, JOŽE KLANČNIK, NATAŠA KONC LORENZUTTI, DARINKA KOZINC, TED KRAMOLC, ROMAN KUKOVIČ, KATARINA MAHNIČ, SAŠA MARTELANC, MARIJA MERCINA, MILENA MERLAK, IRMA M. OZBALT, BORIS PANGERC, OLGA PAUŠIČ, MARIJAN SCHIFFRER, DANILO-KRISTJAN SEDMAK, VERONIKA SIMONITI, ZORA TAVČAR, DOLORES TERSEGLAV ŠTRUCELJ, TANJA VAMBERGER, PRIMOŽ VRESNIK, PAVLE ZIDAR, DARKA ZVONAR PREDAN, IRENA ŽERJAL.


Priporočamo še