Zima z ognjenim šaslom

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-164-1
Št. strani:
240
Vezava:
mehka

Danes se o staranju praviloma ne govori. V modi so mladost, lepota in uspešnost. Povsod mrgoli od člankov o pomlajevanju ali vsaj o zaustavljanju in preprečevanju staranja, kot da je…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 19,00 

Danes se o staranju praviloma ne govori. V modi so mladost, lepota in uspešnost. Povsod mrgoli od člankov o pomlajevanju ali vsaj o zaustavljanju in preprečevanju staranja, kot da je starost nekaj slabega, negativnega. Avtorici Tatjana Kokalj in Jana Kolarič sta štiriročno napisali dramatično zgodbo o Beti in Mitji, v kateri napetost narašča od začetnega iskanja do zaključnega viharja.

Kdo pa sta Beti in Mitja? Je ljubezen po petdesetem še mogoča? Roman prepleta njeno in njegovo zgodbo, analizira  notranje vzvode dveh usod, dveh ranjenih ljudi, ki se zbližujeta, ne da bi kaj vedela drug o drugem, o preteklosti, ki je zabrisana, skrivnostna. Pred bralcem se razkriva napeta zgodba, napisana štiriročno. V sočnem in tekočem jeziku se poigrava s pomeni in z besedami, vodi v zasuke situacij in na koncu prepušča opredelitev bralcu. Gre za premišljen preplet dveh zgodb, ki vsaka s svojega zornega kota hitita h končnemu spoznanju. Slednje bo morda šokantno, kajti v romanu starost sploh ni edini tabu.

 


Tatjana Kokalj se je rodila v Moravčah leta 1956. Na ljubljanski universi je diplomirala iz razrednega pouka, slovenščine in pedagogie. Piše knjige za otroke in mladino, sodeluje pri nastajanju učbenikov za osnovno šolo, objavlja v mladinskih revijah in piše strokovne članke s področja vzgoje.

Je avtorica več knjig: V polžkovi ulici (2002), Polžki na počitnicah (2003) in Polžki pozimi (2003), Miška in veter (2003),  Polonca in prijatelji. Njena dela so prevedan v hrvaščino in angleščino.

Skupaj z Jano Kolarič je že napisala roman Draga Alina, draga Brina.

Jana Kolarič se je rodila v Mariboru leta 1954. Po diplomi iz filmske in TV režije na AGRFT v Ljubljani je opravljala več poklicev. Bila je: svetovalka za šolsko TV, predavateljica umetnostne vzgoje, mentorica dramske skupine, kulturna animatorka, novinarka, urednica šolskih knjig v založbi, prevajalka in lektorica. Vzporedno z rednimi oz. honorarnimi zaposlitvami ustvarjala na področju poezije in dramatike, tudi za otroke. Napisala je  dramsko delo za odrasle Kdo le so oni? (2004), zbirko ugank Ugibanke male, oblečene v šale (2005) in dve prevedeni otroški slikanici: Moja sestra Zala in Kuštravi Slave z Mlekarske pristave. Skupaj s Tatjano Kokalj je že napisala roman Draga Alina, draga Brina.


Priporočamo še