Po sledeh fate morgane. Marica Nadlišek Bartol 1867–1940

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-128-3
Št. strani:
240
Vezava:
mehka

Uvodna beseda: Alenka Puhar Marica Nadlišek Bartol, rojena leta 1867, je v slovenski kulturni zgodovini poznana predvsem kot mati pisatelja Vladirja Bartola. Splošni javnosti pa je verjetno manj znano, da…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 23,00 

Uvodna beseda: Alenka Puhar

Marica Nadlišek Bartol, rojena leta 1867, je v slovenski kulturni zgodovini poznana predvsem kot mati pisatelja Vladirja Bartola. Splošni javnosti pa je verjetno manj znano, da je bila Marica, do poroke z bačnim uradnikom Gregorjem Bartolom, učiteljica, publicistka, pisateljica – avtorica prvega tržaškega romana Fatamorgana, urednica – urednikovala je prvi slovenski ženski reviji Slovenka, narodna buditeljica, zagovornica ženske emancipacije in nesrečno zaljubljena v pisatelja Janka Kersnika, s katerim se je do njegove prezgodnje smrti redno dopisovala.

Taka, radovedna, ukaželjna, sanjava in v spopadu s kruto resničnostjo fašizma in vojnih časov, zaljubljena in razočarana, pesniška in vsakdanja se nam prikaže v romansirani biografiji Eveline Umek. Ženskost in umetnost, realnost in domišljija se v tem delu srečujeta in ponujata edinstven prikaz pozabljene ženske.


Evelina Umek, rojena v Trstu, leta 1939 je po maturi na klasičnem liceju v Trstu diplomirala na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Najprej se je zaposlila v založništvu, nato pa pri Otroškem in mladinskem programu RTV Slovenija. Napisala je več knjig za otroke in veliko prevajala iz italijanščine v slovenščino.

Pri založbi Mladika je skupaj z ilustratorko Živo Pahor izdala mladinski knjigi Sprehod z baronom in drugimi imenitnimi Slovenci ter Malka gre v Trst. Za odrasle je napisala zbirko novel Mandrija in druge zgodbe ter romane Frizerka, Hiša na Krasu in Zlata poroka ali Tržaški blues. Za zbirko zgodb Mandrija je leta 2004 prejela tržaško literarno nagrado Vstajenje.


Priporočamo še