ŠEPET NEVIDNEGA MORJA, DVANAJST TABLET SVINCA

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-297-6
Št. strani:
112
Vezava:
trda

Kratki roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca je dramatična pripoved o enem izmed ustanoviteljev in voditeljev protifašistične organizacije TIGR, Zorku Jelinčiču. V temnih letih fašistične strahovlade in druge svetovne vojne je Zorko Jelinčič prestal devet let zaporne…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 17,00 

Kratki roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca je dramatična pripoved o enem izmed ustanoviteljev in voditeljev protifašistične organizacije TIGR, Zorku Jelinčiču. V temnih letih fašistične strahovlade in druge svetovne vojne je Zorko Jelinčič prestal devet let zaporne kazni v italijanskih ječah (Koper, Rim, San Gimignano, Civitavecchia) in obdoje konfinacije (Isernia). S teh prizorišč groze in terorja so se ohranile le drobne besede, fragmenti, zapisani na list papirja, ki nas v pričujoči knjigi nagovarjajo z neposrednostjo in pretresljivostjo resnice.

Stran za stranjo se pred bralcem razkriva zgodba Zorka Jelinčiča, ki so jo zaznamovale ekstremne osebne in zgodovinske preizkušnje. Njegovo intimno izpoved skandirajo ključne, s pomeni nabite besede, povezane s trpljenjem, bolečino in uporom.

Očetovo pisno zapuščino je sin Dušan prelil v izjemno pričevanjsko pripoved in tankočutno ovekovečil zgodbo Zorka Jelinčiča.

To pripovedno delo, ki je dejansko prvi roman o TIGR-u, je bilo nagrajeno na literarnem natečaju, ki sta ga ob 90-letnici ustrelitve bazoviških junakov in ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu razpisali Mladika in Slovenska prosveta za roman ali povest na tematiko življenja primorskih Slovencev pod fašističnim preganjanjem med obema vojnama.


Dušan Jelinčič (Trst, 1953) je pisatelj, novinar in alpinist. V svojih delih obravana različne tematike: gorniško, zgodovinsko, kriminalno in fantastično-mistično. Napisal je več romanov (Zvezdnate noči; Biseri pod snegom; Tema na pomolu; Umor pod K2; Budovo oko; Bela dama Devinska itn.), esejev (zbirka Eseji z zahodnega roba), dramskih besedil (Kobarid 38. Kronika atentata; Aleksander od kresnic itn.) in kratkih zgodb (Tržaške prikazni; Legenda o človeku, ki je govoril z vetrom; Prazne sobe itn.). Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad: ITAS Trento – Srebrni osat, nagrada Bancarella sport, Premio Giuseppe Acerbi, Premska nagrada, Scritture di frontiera, Vstajenje in druge. Njegova dela so prevedena v italijanščino, nemščino in hrvaščino.


Priporočamo še