V senci javora in lipe

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-233-4
Št. strani:
592
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Gledališko in kulturno delovanje Slovencev v Kanadi 1927–2010 Knjiga opisuje rodoljubje narodnozavednih Slovencev, ki so v prvih dvajsetih letih   prejšnjega stoletja odšli v Kanado iz ekonomskih razlogov. Knjižničar Marjan Pertot…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 29,00 

Gledališko in kulturno delovanje Slovencev v Kanadi 1927–2010

Knjiga opisuje rodoljubje narodnozavednih Slovencev, ki so v prvih dvajsetih letih   prejšnjega stoletja odšli v Kanado iz ekonomskih razlogov. Knjižničar Marjan Pertot je s svojo običajno strastjo ter s trdim raziskovalnim delom prosredoval gradivo, da bi lahko odkrili del naše zgodovine, ki pa je oddaljena od matičnih slovenskih tleh. Knjiga ponuja zanimive podatke, kako so se kanadski Sloveneci kulturno udejstvovali v preteklosti in kako v sedanjosti.

Knjiga obravnava predvsem gledališko dejavnost kanadskih Slovencev, ki so se v prostem času ukvarjali tudi z drugimi kulturnimi dejavnostmi npr. s skavtizmom, zborovskim petjem, beleženjem narodnih praznikov itn. Tudi njihovo versko delovanje je bilo precej važno, ker s tem so gotovo utrjevali in ohranjali svojo etnično identiteto. Današnji potomci takratnih slovenskih migrantov še vedno čuvajo zaklad slovenskega jezika in kulture.

Knjiga je razdeljena v dva večja sklopa. Prvi sklop obravnava delovanje slovenskih društev od začetka emigracije do konca druge svetovne vojne. V tem obdobju je bilo delovanje kanadskih Slovencev osredotočeno predvsem na zborovsko petje in dramske uprizoritve. Drugi sklop obravnava delovanje slovenskih društev od konca druge svetovne vojne do leta 2010. Od takrat dalje so se dejavnosti kanadskih Slovencev razširile tudi na druga področja. Ustanovili so dve radijski mreži ter kanadsko-slovensko zgodovinsko društvo. Začeli so se tudi povezovati v zveze, svete, odbore itn. Poleg samostojnih društev so tudi župnije (npr. Marija Pomagaj, Brezmadežno s čudodelno svetinjo) pripomogle k nacionalnemu osveščanju kanadskih Slovencev.


Marjan Pertot se je rodil na Kontovelu pri Trstu leta 1935, kjer je tudi umrl leta 2014. Po opravljeni učiteljiščni maturi se je zaposlil najprej kot knjižničar nato kot uradnik na Deželi, a vseskozi se je veliko udejstvoval na kulturnem in prosvetnem področju, predvsem se je posvetil raziskovanju zdomskega bibliografskega gradiva. Ustanovil in urejal je Knjižnico Dušana Černeta, specializirano za zbiranje zdomskega in zamejskega gradiva, ki ima svoj sdež v Trstu v Ulici Donizetti 3.

Za svoje knjižničarsko delo je Marjan Pertot leta 1996 prejel Trubarjevo plaketo, za knjigo Lepa Vida ob Srebrni reki pa je prejel tržaško literarno nagrado Vstajenje.


Priporočamo še