Okoličanki bataljon. »Fatti di luglio – 1868«. Gradivo za zgodovino Trsta

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-032-X
Št. strani:
264
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Uvodna beseda: Boris Pahor Gre za poglobljeno študijo o tržaškem okoličanskem bataljonu, ki je sicer izhajala v nadaljevanjih v reviji »Zaliv« v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, in ki se ponovno…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 25,00 

Uvodna beseda: Boris Pahor

Gre za poglobljeno študijo o tržaškem okoličanskem bataljonu, ki je sicer izhajala v nadaljevanjih v reviji »Zaliv« v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, in ki se ponovno ponuja bralcem, tokrat v knjižni obliki, 18 let po avtorjevi smrti.

Zajetna knjiga, »sad desetletnih poglobljenih raziskav, ki jo odlikujeta izredna natančnost podatkov in utemeljenost sleherne zapisane trditve«, v 264 straneh ne samo ponatiskuje, kar je bilo pred leti objavljeno v »Zalivu«, ampak isti material še dopolnjuje s številnimi barvnimi in črno-belimi fotografijami in dodatnim dokumentarnim gradivom, ki ga je priskrbel avtorjev sin Peter v Vojaškem arhivu pri avstrijskem Državnem Arhivu na Dunaju in v Zgodovinskem vojaškem muzeju na Dunaju.

V »Okoličanskem bataljonu« Josip Merkù prikaže nastanek in razpust okoličanske milice, v kateri so služili slovenski ljudje iz vsega tržaškega teritorija razen mestnega središča. To prikazuje z natančnostjo in izredno analitično sposobnostjo razčlenjevanja posameznih dogodkov, v tem pa ostaja njegovo pripovedovanje vedno živo in privlačno. Smisel tega raziskovanja in prikazovanja je bil za Merkùja izrecno narodnostne narave; tako pravi v citatu, ki ga iz »Zaliva« prevzema avtor spremne besede Boris Pahor: »Oživiti pa je treba zanimanje do spisov, iz katerih zvemo kaj več o naši preteklosti, in, kolikor največ mogoče, do stare uradne in poluradne dokumentacije; posebno pa še do zapiskov sej mestnega in deželnega sveta, delegacije itd., ki jih je Magistrat začel izdajati leta 1861. Veliko je v njih greha nad našimi predhodniki in zoper našo preteklost.«

Ob 20 poglavjih, ki so sestavljala nadaljevanja v »Zalivu«, sta v knjigi še dva dodatka, in sicer Tri poročila v zvezi z razpustom Okoličanskega bataljona in Razmišljanja o tržaških zgodovinarjih. Uvodno besedo h knjigi je napisal tržaški pisatelj in esejist Boris Pahor, ki utemeljuje zasluge tega dela in Merkùjevega vestnega in plemenitega raziskovanja, ki je odlikovalo vso njegovo življenjsko pot.


Priporočamo še