AUSCHWITZ JE TUDI TVOJ

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-302-7
Št. strani:
144
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

NOVA IZDAJA S svojim pričevanjskimi spomini Tržačanka Marta Ascoli, ki so jo 29. marca 1944 dva esesovca odvedla najprej v tržaško rižarno zatem v nemška taborišča Auschwitz, Birkenau in Bergen-Belsen,…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 16,00 

NOVA IZDAJA

S svojim pričevanjskimi spomini Tržačanka Marta Ascoli, ki so jo 29. marca 1944 dva esesovca odvedla najprej v tržaško rižarno zatem v nemška taborišča Auschwitz, Birkenau in Bergen-Belsen, kjer je tudi dočakala osvoboditev 15. aprila 1945, opozorja na tragedijo, ki jo je doživela neka družina, judovski narod in celotno človeštvo. Odločno nas opominja, da je Auschwitz naša skupna dediščina, simbolični kraj največje nezaceljene rane v zgodovini dvajsetega stoletja.

Spremno besedo v knjigo je napisal pisal Boris Pahor, ki je prav doživel osvoboditev istega dne v taborišču Bergen-Belsen. Izvirnik v italijanščini je z naslovom Auschwitz è di tutti izšel leta 1998 pri tržaški založbi Lint, leta 2011 pa je knjigo izdala osrednja italijanska založba Rizzoli.


Marta Ascoli se je rodila 9. no­vembra 1926 v Trstu. Njen oče Giacomo Ascoli (sin Simoneja Ascolija in Rozalije Makut iz Razdrtega) je bil judovskega rodu, mama Ida Tommasini katoličanka. Marca 1944. leta so jo aretirali, jo odvedli v tržaško Rižarno in jo nekaj tednov kasneje s transportom prepeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Ob prodiranju sovjetskih čet so jo preselili v taborišče Bergen Belsen, kjer je 15. aprila 1945 dočakala osvoboditev.

Italijanski izvirnik je izšel leta 1998 pri založbi Lint v Trstu z naslovom Auschwitz è di tutti. Leta 2011 je knjigo izdala vsedržavna italijanska založba Rizzoli v Milanu.


Priporočamo še