Cena domoljubja

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-143-6
Št. strani:
268
Vezava:
trda, črno-bele fotografije

Prevedla: Nataša Stanič Knjiga Cena domoljubja je izšla leta 2005 v Veliki Britaniji pod naslovom The Price of Patriotism, leta 2008 pa v Trstu v italijanskem prevodu z naslovom Il…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 26,00 

Prevedla: Nataša Stanič

Knjiga Cena domoljubja je izšla leta 2005 v Veliki Britaniji pod naslovom The Price of Patriotism, leta 2008 pa v Trstu v italijanskem prevodu z naslovom Il prezzo del patriottimo. Avtor John Earle v njej predstavlja junaško in tragično zgodbo »primorskih padalcev« ter vlogo in delo britanskih vojaških misij pri slovenskih partizanih na Primorskem. S tem se prepleta še veliko vojnih dogodkov in opisov razmer v obmejnem in širšem prostoru.
O »primorskih padalcih« je zadnja leta slovenska javnost precej izvedela. Prej so bili zamolčani. Gre za večinoma primorske fante, ki so se kot italijanski vojaki znašli med drugo svetovno vojno v Afriki in so jih zajele britanske sile. Prostovoljno so stopili v Jugoslovanski gardni bataljon, ki se je osnoval na Bližnjem vzhodu, da bi se borili za osvoboditev Primorske in njeno združitev z matično državo. Vsaj 27 izbranih fantov sta kot padalce, radiotelegrafiste in saboterje izurili britanski tajni službi SOE in ISLD, ki sta jih poslali v domovino, da bi pomagali odporništvu ter pripravili vse potrebno za prihod britanskih misij. Razen prve skupine, ki je pristala pri slovenskih četnikih in je imela čisto posebno usodo, so člani vseh ostalih prestopili k partizanom. Proti koncu vojne ali tik po njej jih je vsaj enajst izginilo brez sledu. Njihovi grobovi še danes niso znani. Postali so žrtve revolucionarnega nasilja ter sumov in spopadov iz časa hladne vojne.
Avtor, ki je s to knjigo predstavil primorske padalce »velikemu svetu«, je predhodnim obravnavam teh vprašanj ob ostalem dragocenem gradivu dodal britanski pogled na primorske razmere med vojno, kot izhaja iz poročil britanskih misij in drugih pričevanj.


Angleški časnikarJohn Earle, ki se je rodil 30. januarja 1921 v kraju Crowburough v Angliji, je živel od leta 1986 do svoje smrti leta 2013 v Trstu, rojstnem kraju njegove rajne žene.

Kot študent se je leta 1940 prijavil v vojsko in služil v Afriki v okviru 8. britanske armade. Pri El Alameinu je bil ranjen. Nato je v Kairu stopil v SOE in bil kot kapetan poslan v Jugoslavijo. Vodil je britansko misijo pri partizanih v Srbiji, Črni gori in Bosni. Po koncu vojne je bil dobro leto obveščevalni oficir v Trstu.

Leta 1947 je doštudiral moderne jezike (francoščina, nemščina in italijanščina) na univerzi v Cambridgeu ter se posvetil časnikarstvu. Kot dopisnik agencije Reuters je delal v Bonnu in Beogradu (1953-57), nato je bil v Londonu vodja zunanjepolitičnega uredništva, v letih 1962-67 pa vodja dopisništva v Rimu, kjer je bil nato do upokojitve dopisnik dnevnika The Times. Sodeloval je pri več časopisih in revijah ter napisal nekaj knjig o italijanski politiki in gospodarstvu.

Na njegovo pobudo so od leta 1998 v Škrbini na Krasu vsako leto okoli 11. novembra, ko se Angleži spominjajo svojih padlih, spominske slovesnosti za primorske padalce.


Priporočamo še