Ruska flota dve leti v Trstu

Avtor:
ISBN:
ISBN: 978-88-7342-232-7
Št. strani:
112
Vezava:
mehka,črno-bele in barvne slike

Zamolčana zgodovina Trsta Knjiga predstavlja zgodovino Trsta, ki je ne bomo z lahkoto dobili v zgodovinskih učbenikih, saj redkokdo pozna to zelo zanimivo poglavje tržaške zgodovine. Spremna beseda tržaškega zgodovinarja…

Preberite več
Ni na zalogi
Cena: 24,00 

Zamolčana zgodovina Trsta

Knjiga predstavlja zgodovino Trsta, ki je ne bomo z lahkoto dobili v zgodovinskih učbenikih, saj redkokdo pozna to zelo zanimivo poglavje tržaške zgodovine. Spremna beseda tržaškega zgodovinarja Jožeta Pirjevca nas uvede na zelo podroben način v to “potovanje” v preteklost in s tem obogati knjigo.

Zanimanje kap. Bruna Volpija Lisjaka za neobelodanjeno obdobje rusek prisotnosti v Trstu se je začelo, ko mu je neki sovjetski menedžer ladjedelnice v Trstu svetoval, naj prebere knjigo mladega oficirja Vladimirja Bogdanoviča Bronjevskega, v kateri so zbrani v štirih knjigah spomini o sredozemski kampaniji ruske flote. V tem ladijskem dnevniku je Bronjevski zabeležil svoje spomine. Ko je kap. Lisjak dospel v Moskvo, je iz tega dnevnika, ki ga sestavljajo štiri knjige, izbral najpomembnejše odlomke in nam tako posredoval zamolčano zgodovino Trsta. Ruske ladje so dospele v Trst leta 1808; rusko floto je sestavljalo sedem ladij in 412 topov. Trst je takrat bil pod francosko oblastjo (Ilirske province). Angleška vojska je skušala zavzeti Trst z mnogoštevilnimi napadi. V tistem obdobju sta bili Rusija in Francija zazveznici. Po dveletni rusko-francoski borbi, da bi obranili Trst, se je angleška mornarica umaknila. V svojem dnevniku je Bronjevskij natančno opisal navade Tržačanov (pustovanje, sprehajanje po parkih itn). Poleg Trsta so ruski vojaki obiskovali tudi druge slovenske kraje (npr. so šli s kočijo v Lipico in obiskali jamo Vilenico). Avtor je s pomočjo fotografij, zemljevidov in risb pripomogel k temu, da glavni liki tega dela oživijo v naših mislih.

Druge knjige avtorja Bruna Volpija Lisjaka:

  • Slovensko pomorsko ribištvo skozi stoletja od Trsta do Timave
  • Čupa, prvo slovensko plovilo, in drevaki
  • Vonj po morju
  • Ribič sardon

Kapetan Bruno Volpi Lisjak se je rodil leta 1932 v Trstu. Dolgoletni pomorščak, menedžer tržaške ladjedelnice, je dober poznavalec pomorstva in ribištva.


Priporočamo še