V OBJEMU POTI. El Camino

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-244-0
Št. strani:
152
Vezava:
mehka

Spremna beseda: Ines Cergol Prvenec Rada Sluge Tek pred bikom razkriva mnoga popotovanja, mnoge dežele, a ob novostih, ki jih širom sveta odkriva, se prvoosebni pripovedovalec, velikokrat z diskurzom drugoosebnega,…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 15,00 
Spremna beseda: Ines Cergol

Prvenec Rada Sluge Tek pred bikom razkriva mnoga popotovanja, mnoge dežele, a ob novostih, ki jih širom sveta odkriva, se prvoosebni pripovedovalec, velikokrat z diskurzom drugoosebnega, kar besedilu podeljuje splošnost oziroma vključenost bralca v pripoved, venomer vrača v preverjanje lastne življenjske poti, k dogodkom in osebam, k avtobiografskim drobcem, ki so ključno zaznamovali njegovo otroštvo, temelj njegovih življenjskih radosti in bolečin, pa tudi k dogodkom in osebam, ki žarijo iz njegovih zrelih dni. Avtobiografske retrospektive so v besedilu pisane v kurzivi.

 


Sluga Radislav (Rado) je odraščal in delal v Kopru. Leta 1951 se je začela pot potovanj, ki traje še dandanes. Oče Brkinec, mati tržaška Slovenka – dobri pogoji za trmastega in samosvojega človeka, ki se težko prilagodi komur koli. Vrženega v življenje, ki ga je pripeljalo tudi na pot potovanj, ki so bila raziskovanja, iskanja in, ja, tudi bežanja. Bila so različna, z različnimi prevoznimi sredstvi, a vedno so pustila v spominu neko sled.

Tako kot je bilo otroštvo zaznamovano s potmi, nenavadnimi za otroka, tako je ostal zapisan globoko v duši Irak in vse, kar se je dogajalo v tistem obdobju, preživetem daleč od doma. Dejansko je bila to življenjska fakulteta. Spomini in sodelavci, ki so za vedno ostali v srcu.

Posebno poglavje je Camino de Santiago, po različnih poteh prehojen že petkrat. Kljub temu, da se je pot začela brez nekega pravega vzroka, je kasneje dobila svoj smisel in cilj.

Kot je bilo začeto z Rumijevim citatom, naj se tudi konča: Pot je tvoja in samo tvoja je. Drugi lahko stopajo s tabo, ampak nihče ne more hoditi namesto tebe.


Priporočamo še