In mimo je šel spomin

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-192-4
Št. strani:
320
Vezava:
mehka

Trenutni in ne prav trenutni zapisi. 1936–2010   S to publikacijo se je založba Mladika poklonila pisatelju Borisu Pahorju ob njegovem stotem rojstnem denvu. V knjigi so objavljeni pisateljevi zapisi,…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 14,00 

Trenutni in ne prav trenutni zapisi. 1936–2010

 

S to publikacijo se je založba Mladika poklonila pisatelju Borisu Pahorju ob njegovem stotem rojstnem denvu. V knjigi so objavljeni pisateljevi zapisi, ki so nastali v širokem časovnem razponu, od leta 1936 do leta 2010. Nekateri izmed teh zapisov so bili v preteklih desetletjih objavljeni v revijalnem in dnevnem tisku (v Primorskem dnevniku, Delu, Novem glasu – prej Novem listu, Sidru itn.), starejši pa v revijah, ki so izhajale v medvojnem času (Brinjevke, Malajda, Mladika, Dejanje), nekateri pa niso še bili objavljeni in jih je avtor doslej hranil le v rokopisni obliki. Publikacija, ki je razdeljena v pet s formalnega in stilističnega vidika različnih poglavij, odkriva in razkriva različne vidike Pahorjevega delovanja: literarnega, esejističnega in publicističnega. Posebno zanimiv je nedvomno prvi sklop prispevkov, v katerem so zbrane čtrice in novele, ki jih je avtor pisal še v medvojnem obdobju in ki niso bile doslej še objavljene v knjižni obliki.


Boris Pahor se je rodil v Trstu 26. avgusta 1913. Doživel je požig Narodnega doma v Trstu, fašistično preganjanje Slovencev, bil italijanski vojaki v Libiji, leta 1944 pa aretiran in poslan v nacistična taborišča Natzweiler, Dora Mittelbau, Harzungen in Bergen-Belsen. Po koncu vojne se je eno leto zdravil v francoskem sanatoriju v Villiers-sur-Marne, diplomiral je na padovanski univerzi in se zaposlil kot profesor na slovenskih srednjih šolah v Trstu.

Izdal je več romanov (Nomadi brez oaze, Nekropola, Zatemnitev, Spopad s pomladjo, V labirintu, Zibelka sveta), zbirko  novel (Moj tržaški naslov), polemične spise (Odisej ob jamboru) in dnevnike (Ta ocean strašno odprt) ter druga dela. Njegove knjige so prevedene v največje evroske jezike in so znane tako doma kot po svetu. Prejel je več odlikovanj: francoski red viteza Legije časti, francosko častno odlikovanje za komanderja reda umetnosti in leposlovja, Kulturni ambasador Republike Slovenije,  – in nagrad: Prešernovo nagrado in častni znak svobode Republike Slovenije, nemška literarna nagrada Bestenliste, literarna nagrada Viareggio Versilia.


Priporočamo še