Med mero in misterijem. Antični svet v delih Alojza Rebule

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-171-9
Št. strani:
196
Vezava:
mehka

Spremna beseda: Miran Košuta Delo se kaže kot pronicljiva analiza kategorij antične filozofije, zgodovine in literature v opusu sodobnega pisatelja in njegovi izsledki dopolnjujejo raziskave o Alojzu Rebuli ne le…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 20,00 

Spremna beseda: Miran Košuta

Delo se kaže kot pronicljiva analiza kategorij antične filozofije, zgodovine in literature v opusu sodobnega pisatelja in njegovi izsledki dopolnjujejo raziskave o Alojzu Rebuli ne le kot pisatelju, temveč tudi kot mislecu. Avtorica se poslužuje ustreznih znanstvenih pristopov, da razišče temeljno sporočilo Rebulovega literarnega ustvarjanja in prinaša veliko novosti v zvezi z interpretacijo Rebulovih del.


Jadranka Cergol se je rodila v Trstu leta 1977. Tu je obiskovala klasični licej Franceta Prešerna, nato pa se je vpisala na Fakulteto za leposlovje in filozofijo na tržaški univerzi (smer klasična filologija). Oktobra 2002 je zagovarjala diplomsko nalogo o elementih iz grško-rimskega sveta v delih slovenskega zamejskega pisatelja Alojza Rebule. Za svoje diplomsko delo je prejela nagrado Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Doktorirala je na podiplomskem študijskem programu rimske književnosti na Oddelku za klasično filologijo Filozofske fakultete v Ljubljani z doktorsko nalogo Etnografija v Vergilijevi Eneidi: primer Etruščanov, ki jo je napisala pod mentorstvom prof. dr. Marka Marinčiča.

Bila je profesorica latinščine in italijanščine na Slovenski gimnaziji v Celovcu, novembra 2004 pa je pridobila status mlade raziskovalke na Inštitutu za jezikoslovne študije UP ZRS Na UP FHŠ je zaposlena od leta 2006, sprva kot asistentka (2006-2008), nato lektorica (2008-2013) ter od leta 2013 kot docentka za področje latinskega jezika ter kot znanstvena sodelavka za področje jezikoslovja.


Priporočamo še