Rapsodija o goriškem slavčku. Biseri, cvetje in antika v poeziji Simona Gregorčiča

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-094-1
Št. strani:
96
Vezava:
mehka

“Svetlobo in lesk dajejo Gregorčičevemu idejnemu in duhovnemu svetu biseri, ki so v splošni predstavi simbol pristne, čiste ljubezni in miline, pa tudi blaginje in nedolžnosti. Cvetje oziroma rastlinje spremlja…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 12,00 

“Svetlobo in lesk dajejo Gregorčičevemu idejnemu in duhovnemu svetu biseri, ki so v splošni predstavi simbol pristne, čiste ljubezni in miline, pa tudi blaginje in nedolžnosti. Cvetje oziroma rastlinje spremlja ves ustvarjalni lok poezije goriškega slavčka, od otroštva do smrti, vrtnice pa so sploh zanj simbolj človeške in pesniške nesmrtnosti. Z leti se je Gregorčič vse bolj zaznavno tudi približeval antiki, na eni strani z obujanjem ljubezni do antičnega sveta, na drugi pa skuša pesnik z razumom predelati težave zadnjih let.” V teh besedah lahko strnemo ugotovitve avtorice eseja Majde Artač Sturman, ki je ob stoletnici smrti goriškega slavčka, enega najbolj priljubljenih narodovih umetnikov, izpostavila in pregledala manj raziskane, a avtentične in izrazite prvine Gregorčičevega pesniškega sveta ter njegove slogovne izbire. S tem je tudi dokazala še večjo žlahtnost in dragocenost miselno pretanjene in retorično, glasovno in besedno bogate Gregorčičeve poezije.


Majda Artač Sturman, rojena v Trstu leta 1953, je diplomirala iz klasične filologije na tržaški Fakulteti za leposlovje in filozofijo. Dolego let je poučevala slovenščino in latinščino na klasičnem liceju v Trstu, mentorsko usmerjala mlade in vodila različne delavnice. Piše prozo in poezijo, njene pesmi so vključene v več slovenskih in italijanskih antologij. Sodeluje s tednikom Novi glas in s tržaškim radiom Trst A. Izdala je pesniški zbirki Žejni oleander (2002) in Svilenapesem@2004.si (2005) ter esej Rapsodija o goriškem slavčku. Biseri, cvetje in antika v Gregorčičevi poeziji (2006).


Priporočamo še