Pogovori z Merkujem

Avtor:
ISBN:
88-7342-046-X
Št. strani:
96
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Bernard Nežmah, prodorni politični komentator v tedniku Mladina, na RTV Slovenija in drugih slovenskih medijih, se je živo zanimal za slovensko zamejstvo, še posebno za njegove najbolj izpostavljene in ogrožene…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 12,00 

Bernard Nežmah, prodorni politični komentator v tedniku Mladina, na RTV Slovenija in drugih slovenskih medijih, se je živo zanimal za slovensko zamejstvo, še posebno za njegove najbolj izpostavljene in ogrožene dele na zahodnem slovenskem robu. Ta svet je obiskal z najbolj strokovnim vodstvom – z akademikom profesorjem Pavletom Merkùjem, glasbenikom, jezikoslovcem in Prešernovim lavreatom. Ta obisk ju je zbližal tako, da je Nežamh odslej spremljal prof. Merkùja pri njegovem delu. Sad te bližine in zanimanja so članki, reportaže in pogovori, ki jih je Nežmah zapisoval in objavil v Mladini, po Merkùjevi smrti pa zbral v publikaciji, ki jo ponujamo bralcem v poseben užitek.

Poudarek je seveda na priimkih, na njihovem izvoru in pomenu, a tudi o tem, zakaj so se priimki prej pojavili v Trstu kot v Ljubljani. Na vsa vprašanje, ki jih Bernard Nežmah postavlja, Pavle Merkù odgovarja z njemu značilno natančnostjo, vestnostjo in humorjem. Nepozaben pa v knjigi je zapis o njunem potovanju po Reziji in odkrivanju najzahodnejšega roba slovenskega ozemlja.


Bernard Nežmah (1961) je bil urednik na Radiu Študent, glavni urednik, kolumnist in novinar Mladine, komentator na RTV Slovenija, sodelavec Inštituta Nove revije. Kot docent predava novinarske žanre, publicistiko in zgodovino novinarstva na Filozofski fakulteti in Fakulteti za medije v Ljubljani. Za izstopajoče publicistično delo je v letih 1997 in 2007 prejel Jurčičevo nagrado.


Priporočamo še