Mladika 4/2024

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
72 strani
Vezava:
mehka

V Fokusu o obisku med rojaki pod Južnim križem

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

V četrti številki Mladike Ivo Jevnikar v uvodniku razmišlja o bližajočih se junijskih volitvah, ko se bodo v Italiji izbirali predstavniki v evropski parlament in v nekatere občinske uprave, tudi v tiste, v katerih veljajo ukrepi zaščitnega zakona za Slovence. Stranka Slovenske skupnosti bo tudi tokrat imela svojega evropskega kandidata na listi Južnotirolske ljudske stranke.

Teolog Roman Globokar, docent pri katedri za moralno teologijo na Teološki fakulteti v Ljubljani, v članku Blagoslov istospolnih parov  piše o cerkvenem dokumentu Fiducia Supplicans, v katerem se obravnava pastoralni pomen blagoslovov. Avtor članka poudari, da ne gre v tem dokumentu za nova pravila v Cerkvi, ampak za drugačen pristop, ki “želi posredovati ljubeči Božji pogled vsakemu človeku in tudi vsakemu paru”.

V rubriki Fokus Renato Podbersič mlajši piše o svojem obisku med rojaki v Avstraliji. Predstavi zgodovinski razvoj izseljevanja v deùelo pod Južnim križem, sedanje stanje, kulturno delovanje ter duhovno oskrbo med rojaki.

V rubriki Naš utrip so predstavljena dosedanja srečanja Društva slovenskih izobražencev v sezoni 2023/2024 ter podelitev 61. literarne nagrade Vstajenje Majdi Artač Sturman.

V rubriki Pričevanja se objavlja še tretji in zadnji del zapisa o slovenski gimnaziji Pod kapelo v Gorici. Avtorica Erika Jazbar posreduje spomine in pričevanja Marije Kacin, Karla Bonuttija, Štefana Bukovca, Mirjam Brumat, Franceta Bevka, Ivanke ter Marije Velikonja in Antonije Valentinčič.

Planeta ne uničujeta orožje ali kapitalistična proizvodnja, uničuje ga naša svoboda – tako se glasi naslov članka v rubriki Ekologija.

V Literaturi sta objavljeni kratka zgodba Tadeje Krečič Scholten Umetnik, ki je prejela drugo nagrado na 52. literarnem natečaju revije Mladika, in cikel pesmi Zorenje Milana Novaka, ki je prav tako prejel drugo narado za poezijo.

V rubriki Iz naše založbe Nadia Roncelli poroča o delovanju založbe Mladika od obeležitve mednarodnega dneva poezije 21. marca do udeležbe na knjižnem sejmu za otroško literaturo v Bologni, kjer so bile razstavljene tudi knjige Mladike.

Milan Gregorič se poslavlja od brata Borisa (1931–2024) s spominskim člankom na nekdanje razmere v slovenski Istri.

V rubriki Prebrali so za vas Nika Čok predstavu pesniško zbirko Majde Artač Sturman Pesem pojem Evridiki, Adrijan Pahor pa dvojezično pesniško zbirko Borisa Pangerca Oljke in morje in sol/Olivi e mare e sale.

V rubriki Kultura beremo tri zanimive zapise: Franc Križnar piše o glasbeni družini – Ljubki Šorki ter sinovih Lojzki in Andreju Bratužu; Boris Golec predstavi rodovno deblo škofa Antona Martina Slomška; Mojca Polona Vaupotič v članku z naslovom Risomanija predstavi marčevsko študijsko razstavo v okviru projekta Refleksije sodobne vizualne umetnosti, na kateri so se predstavili risarke in risarji maljše in srednje generacije; Mitja Petaros prikaže pomen nekaterih krščanskih simbolov.

V rubriki Antena so objavljene številne novice in zanimivosti iz zamejstva in zdomstva.

V mladinskem listu Rast v uvodniku Jabok Tul razmišlja o slovenstvu. Malina Dolhar se je pogovorila z Gregorjem Skupkom in Julijo Kralj o izletu na Sviščakih in Snežniku, Jakob Tul in Sarah Marras pa predstavita tudi potovanje dijakov z Memobusom v koncentracijskih taboriščih. Makrina Quinzi poroča o srečanju z bivšim predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem na prireditvi 20 let združeni v Evropki, ki je potekala 16. marca v Gorici. V rubriki Slovenskega kulturneg kluba je objavljen intervju s Sabrino Beck, ki je prejela tretjo nagrado na literarnenm natečaju SKK za kratko zgodbo Hodnik spominov, ki je objavljena v Rasti.