Mythologia slovenica: Poskus rekonstrukcije slovenskega poganskega izročila

Avtor:
ISBN:
978- 88-7342-037-0
Št. strani:
140
Vezava:
mehka

KNJIGA JE RAZPRODANA Gre za temeljito znanstveno publikacijo iz področja širše baltoslovanske in slovenske mitologije, ki pa je zaradi avtorjevega prijema dostopna tudi širšemu krogu bralcev. Knjigo sestavlja devet poglavij, katerim…

Preberite več
Ni na zalogi
Cena: 12,00 

KNJIGA JE RAZPRODANA

Gre za temeljito znanstveno publikacijo iz področja širše baltoslovanske in slovenske mitologije, ki pa je zaradi avtorjevega prijema dostopna tudi širšemu krogu bralcev. Knjigo sestavlja devet poglavij, katerim sledijo še bogata bibliografija in povzetki v nemščini, italijanščini in ruščini. Po splošnejšem prvem poglavju o baltski, slovanski in slovenski mitologiji se avtor v drugem poglavju ukvarja s slovensko mitološko tradicijo v okviru slovanske mitologije. Tretje in četrto poglavje sta posvečena Kresniku in Kurentu, osrednjima božanstvoma slovenske mitologije. V petem poglavju je govor o baltstko-slovanskih paralelah. V šestem, sedmem in osmem poglavju avtor analizira nekaj božanstev baltskih Slovanov in Lužičanov. Zadnje poglavje pa je posvečeno modernemu »slovanskemu mitu« v zahodni Evropi.

Avtor si z objavo tega dela prizadeva, da bo spodbudil nadaljnje raziskave na mitološkem področju, predvsem pa da bo pripomogel k novim pogledom na vlogo slovenskega narodnega izočila v okviru vseslovanske mitološke tradicije.


Prof. dr. Nikolai Mikhailov (Nikolaj Mihajlov) je po končanem študiju klasične filologije in enoletnem doktorskem študiju v Moskvi svojo akademsko pot nadaljeval na univerzah v Pisi in Vidmu. Osnovne teme njegovega raziskovalnega dela so baltska in slovanska mitologija ter starejši slovenski jezikovni spomeniki. Leta 1998 je na univerzi v Leidnu doktoriral s tezo »Frühslowenische Sprachdenkmäller« in istega leta postal profesor za slovenski jezik na Univerzi v Vidmu. Knjiga je skrajšana in popravljena slovenska verzija nemške monografije, ki je izšla l. 1998 v Amsterdamu in predstavlja prvo sintetično jezikoslovno študijo o celotnem doslej znanem korpusu srednjeveških slovenskih rokopisov.


Priporočamo še