NAVDIH IN BESEDE 2

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-238-9
Št. strani:
272
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Pisatelji in pisateljice s Tržaškega   Druga knjiga literarnih pogovorov Jožeta Horvata objavlja intervjuje z desetimi tržaškimi besednimi ustvarjalci.  To so: Vilma Purič, Igor Škamperle, Miran Košuta, Marko Sosič, Alenka…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 23,00 

Pisatelji in pisateljice s Tržaškega

 

Druga knjiga literarnih pogovorov Jožeta Horvata objavlja intervjuje z desetimi tržaškimi besednimi ustvarjalci.  To so: Vilma Purič, Igor Škamperle, Miran Košuta, Marko Sosič, Alenka Rebula, Boris Pangerc, pokojni Sergej Verč, Marko Kravos, Irena Žerjal, Saša Martelanc. Pogovori so nastali med letom 2015–16.

Branje knjige Navdih in besede nudi privlačen, raznolik, osebni in umetniški vpogled v lik in delo omenjenih avtorjev – pisateljev, pesnikov, literarnih kritikov in esejistov: v intervjujih Jože Horvat izlušči pri sogovorniku, kar je bistveno in temeljno, sledi logiki svojih misli, kjer pa je bilo mogoče tudi živemu toku pogovora. Avtorjeva želja, kot je zapisal v spremni besedi, je bila ta, da seznani z avtorji in njihovimi deli zlasti bralce v Sloveniji, kjer so manj poznani, in preostalo zamejstvo.

Horvat je v svojem spraševanju vedno življenjski: ne gre samo za literarna zanimanja, za razkrivanje zgodb in psihologij romanesknih ali pripovednih junakov, za poglabljane avtorjem ljubih tematik, ampak tudi za refleksijo o prostoru, v katerem je umetnik vpet in vanj deluje in ki torej pogojuje njegove izbire in delo.


Jože Horvat, doma iz Prekmurja, je po diplomi iz germanistike in slavistike na ljubljanski univerzi, bil dolgo let časnikar pri dnevniku Delu, kjer je bil med drugim tudi urednik njegove kulturne strani. Kasneje je urejal tudi otroško revijo Kekec, dnevnik Slovenec, revijo Zvon, nakar je bil do upokojitve zaposlen na ministrstvu za kulturo. Veliko je pisal, zaradi službenih obveznosti, a tudi in predvsem zaradi ljubezni do pisanja, in so nastale številne knjige. Všeč mu je oblika intervjuja – v knjigi Še enkrat o deveti deželi (v kateri se pogovarja s Petrom Handkejem, pisateljem in njegovim osebnim prijateljem), v dveh knjigah Navdih in besede. Je avtor romanov Dvojni svet. Heidelberška zgodba, v katerem pripoveduje o dveh semestrih, ki jih je kot študent opravil v Nemčiji, in Obrazi prostora, katerega zgodba se odvija med Nanosom in Ljubljano, mladinske proze Bela Lendava in potopisov Lužica in njeni Srbi ter Tihožitje z goro. Jože Horvat ima rad tudi kratko prozo, katero je kot pripovedno obliko izbral v delu Domorodje s podnaslovom Podeželske refleksije.


Priporočamo še