Pesniki pod lečo

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-163-4
Št. strani:
240
Vezava:
mehka

Spremna beseda: Irena Novak Popov Knjiga zajema dvanajst esejev o tržaških pesniških ustvarjalcih, ki so posegali v slovenski literarni prostor od konca druge svetovne vojne do današnjih dni. Zbrani eseji…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 18,00 

Spremna beseda: Irena Novak Popov

Knjiga zajema dvanajst esejev o tržaških pesniških ustvarjalcih, ki so posegali v slovenski literarni prostor od konca druge svetovne vojne do današnjih dni. Zbrani eseji kronološko pretresajo in vsebinsko razčlenjujejo idejne in estetske razsežnosti posameznega avtorja. Avtoričino pero je vzelo v pretres sledeče verzne ustvarjalce: Vinka Beličiča, Miroslava Košuto, Aleksija Pregarca, Bruno Marijo Pertot, Ireno Žerjal, Marka Kravosa, Aceta Mermoljo, Marija Čuka, Borisa Pangerca, Alenko Rebula in Majdo Artač Sturman ter Ljubko Šorli. Puričeva je med tržaške avtorje uvrstila tudi goriško pesnico Ljubko Šorli predvsem zaradi njene izjemne pesniške moči in zato, ker njene poezija še na najbolj pristen način uteleša čutenja primorskega človeka, zaznamovanega od zgodovine.

Med osnovne težnje tržaškega pesniškega stvarjenja avtorica ugotavlja pomen narodnega čutenja, etičnih vrednot in jezikovne prizadevnosti, a upošteva tudi splošne značilnosti modernega časa, kot so relativizem, individualizacija, odtujenost, kljub temu pa, opozarja avtorica spremne besede Irena Novak Popov, so za te pesnike značilni tudi bojevitost, vztrajanje, ukoreninjenost, samohodstvo, (ne)moč, ponos, zagovarjanje lastne vrednosti.

Delo Pesniki pod lečo je pomemben pripomoček k razumevanju in predstavljanju sodobne tržaške poezije, po katerem lahko seže kdor se študijsko ali pa iz ljubzeni rad predaja poeziji.

Druge knjige avtorice Vilme Purič:

  • Brez zime
  • Burjin čas

Vilma Purič se je rodila v Trstu leta 1966. Poučuje slovenščino na tržaških nižjih in višjih šolah. Že več let piše literarne ocene za radio Trst A kot sodelavka oddaje Kulturni dogodki. Z literarnimi kritikami in eseji se oglaša v lokalnem časopisju. Z možem in otroki živi v Repnu pri Trsu.

Izdala je roman Burjin čas (2009) in esejistično delo Pesniki pod lečo (2011).

 


Priporočamo še