Kam je izginila zelena?

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-319-5
Št. strani:
32
Vezava:
mehka, barvni tisk

Slikanica Lare Spinazzola obravnava aktualno ekološko temo. Zaradi onesnaženja in neprimernega ravnanja z naravo se zelene površine krčijo. V mestu, kjer prebivata Mojca in Ivan, pa se celo zgodi, da…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 13,00 

Slikanica Lare Spinazzola obravnava aktualno ekološko temo. Zaradi onesnaženja in neprimernega ravnanja z naravo se zelene površine krčijo. V mestu, kjer prebivata Mojca in Ivan, pa se celo zgodi, da zelena barva izgine, vse postane sivo in grdo. Pa veliki kupi smeti kvarijo okolico! Ker ni lepo se igrati v takem, sivem mestu, se Ivan in Mojca odločita, da bosta odkrila vzroke tega nenavadnega pojava. Brez strahu zapustita mesto in po večurni hoji dospeta v kraj, kjer zelena barva še obstaja in kjer se lahko veselo lovita po mehki travi. Nenadoma pa zagledata škrata, kateremu je ime Zeleko, ki z zeleno barvo obarva travne bilke. Zelenko ni vesel srečanja in otroka bi rad čimprej odslovil ter ju poslal nazaj v onesnaženo mesto. Mojca in Ivan pa škrata pregovorita, naj jima prisluhne, da bi skupaj našli rešitev, da bi bila zelena barva spet prisotna. Vsi trije se vrnejo v mesto in skličejo prebivalce v park. Vsak dobi zelen list, ki zelo dobro učinkuje. Nato se lotijo čiščenja, pospravljanja in sajenja novih rastlinic, tako da se zelene površine večajo in prebivalci vse več časa preživijo v objemu zelenih rastlin. Mesto in njegovi prebivalci bodo po tej izkušnji drugačni, predvsem pa bodo bolj kot prej spoštovati naravo in uživali v njej.

Pravljica uči spoštovanja narave in nam pove, da z lepimi in spošltjivmi dejanji marsikaj dobrega lahko dosežemo.


Lara Spinazzola (Trst, 1982) je diplomirala iz psihologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Najprej je bila zaposlena v Centru Janeza Levca v Ljubljani, kasneje pa se je vrnila na Primorsko in je bila več let zaposlena kot psihologinja na OŠ Miren. Pri svojem delu z učenci je spoznala marsikatero stisko otrok. Na njena vrata so lahko potrkali kadarkoli, saj si je znala vzeti čas zanje. Pa ne le, da jih samo posluša in tolaži. Z vsakim se pogovori, skupno iščeta rešitve ali vsaj kako izboljšati ali se samo znajti v novi situaciji. Stiske, take in drugačne strahove prepoznava tudi pri svojih dveh otrocih, kar s pridom uporabi pri svojem profesionalnem delu in tudi pri pisanju.

Pri založbi Mladika je leta 2020 izšla njena prva zgodba z naslovom Evelin, Peter in Strašni Koronavirus.


Priporočamo še