Šest velikih vešč s Primorskega. Svet nočnih metuljev. Predstavitev treh pavlinčkov in treh somračnikov, ki so posebnost Tržaškega zaliva

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-219-8
Št. strani:
176
Vezava:
mehka, barvne fotografije

Podrobna predstavitev šestih zanimivih vešč – treh nočnih pavlinčkov (Sphingidae) in treh somračnikov (Saturniidae), ki živijo ob severnem Jadranu in so – vsaka zase, predvsem pa skupaj – posebnost Trsta…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 16,00 

Podrobna predstavitev šestih zanimivih vešč – treh nočnih pavlinčkov (Sphingidae) in treh somračnikov (Saturniidae), ki živijo ob severnem Jadranu in so – vsaka zase, predvsem pa skupaj – posebnost Trsta in njegove okolice, naj radovednemu bralcu, ki živi na tem slikovitem koncu Evrope ali pa ga spoznava kot gost, približa njegovo manj znano naravo in ponudi vpogled v čudoviti svet nočnih metuljev, ki nam ljudem sicer večinoma ostaja prikrit in neznan. Ker gre tudi v okviru reda metuljev (Lepidoptera) za splošno manj znane vrste, ki so prav posebno zanimive in lepe, a jih, ker niso tako tipični predstavniki naših s pojmom „metulj“ zaznamovanih predstav o teh živalih, navadno ne najdemo v priročnikih in drugih knjigah o žuželkah, bo knjiga morda za marsikoga odkritje in dobrodošla tudi kakšnemu mlajšemu raziskovalcu.

Majhen izbor slik, ki jih je avtor večinoma sam posnel v preteklih desetletjih, nekaj pa prejel od drugih fotografov, naj opazovalcu in bralcu na kratko ilustrira šest junakov te posebne zgodbe, ki jo je avtor posvetil tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju.


Boštjan Dvořák se je rodil leta 1971 v Kopru in je otroštvo preživel v Piranu; že zgodaj ga je pritegnila narava, predvsem žuželke in med njimi zlasti metulji, ki jih je z velikim navdušenjem opazoval, gojil in preučeval. Leta 1984 se je z materjo in sestro preselil k očetu v južnonemški Ulm ob Donavi, kjer se je naprej šolal na Humboldtovi gimnaziji, nato je nadaljeval s študijem primerjalnega jezikoslovja in klasične filologije na Karlovi univerzi Trubarjevega mesteca Tübingen ob Neckarju, kjer se je tudi zaposlil kot preučevalec jezikovnih struktur v raznih raziskovalnih projektih, doktoriral in se osredotočil predvsem na zgodovino in zgradbo indoevropskih in severnoindijanskih jezikov. Ob tem se je vseskoz posvečal tudi študijam metuljev, predvsem predstavnikov skupin somračnikov (Sphingidae) in pavlinčkov (Saturniidae), ki jim že od otroštva pa vse do danes namenja veliko pozornosti in raziskovalne dejavnosti. Leta 2004 se je zaposlil kot raziskovalec na jezikoslovnem inštitutu ZAS v Berlinu, kjer odtlej predava na Humboldtovi univerzi primerjalno jezikoslovje, kniževnost, in  poučuje tudi slovenščino.


Priporočamo še