Cesta s cipreso in zvezdo

Avtor:
Št. strani:
244
Vezava:
mehka

Odkrivanje slovenskih korenin v najtemnejšem obdobju tržaške zgodovine, po požigu Narodnega doma in po zmagovitem nastopu fašizma; ta je pot, ki jo dosledno izbere Sergio Andreici, glavni junak Rebulovega romana…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 12,39 

Odkrivanje slovenskih korenin v najtemnejšem obdobju tržaške zgodovine, po požigu Narodnega doma in po zmagovitem nastopu fašizma; ta je pot, ki jo dosledno izbere Sergio Andreici, glavni junak Rebulovega romana Cesta s cipreso in zvezdo. Dramatično zgodovinsko dogajanje, ki je Evropi prizadejalo ztoliko zlu in ki bo tudi glavnega junaka pogubilo, je obenem prostor, kjer se postavljajo še druga – občečloveška vprašanja – greha, odpuščanja, moralne drže človeka, religioznosti, vprašanja, ki pisatelja in vernika Rebulo vseskozi vznemirjajo.

Dnevniška oblika, posebno priljubljena pisatelju Rebuli, oblikuje tudi to delo, in sicer kot avtobiografska pripoved protagonista Sergija Andreicija, ki pa jo bralcu v slovenskem prevodu posreduje Sergijev sošolec in prijatelj Slavko Drevnik. Slednji je tudi avtor opomb in končnega epiloga.


Alojz Rebula, rojen v Trstu leta 1924, je pisatelj, esejist in prevajalec. Diplomiral je iz klasične filologije na Univerzi v Ljubljani in doktoriral s tezo o Danteju v slovenskih prevodih na univerzi La Sapienza v Rimu. Do upokojitve je poučeval latinščino in grščino na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu.

Njegov literarni opus šteje zbirke novel  (Vinograd rimske cesarice, Snegovi Edena), romane (V Sibilinem vetru, Jutri čez Jordan, Kačja roža, Jutranjice za Slovenijo), dnevnikae (Gorje zelenemu drevesu, Previsna leta, Ko proti jutru gre) in eseja (Na slovenskem poldnevniku).

Za svoj literarni opus je prevel več nagrad (literarno nagrado Vstajenje, Prešernovo nagrado, mednarodno nagrado Acerbi za italijanski prevod romana V Sibilinem vetru, leta 2005 nagrado kresnik za roman Nokturno za Primorsko, za italijanski prevod tega dela je leta 2012 prejel italijansko literarno nagrado Rigoni Stern).


Priporočamo še