Od Save do Srebrne reke

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-220-4
Št. strani:
424
Vezava:
mehka

S spomini prof. Alojzija Geržiniča založba Mladika začenja novo zbirko Zapisi iz zdomstva, posvečeno knjigam, ki so jih napisali Slovenci po svetu. S tem želi še bolj načrtno izpolnjevati eno…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 23,00 

S spomini prof. Alojzija Geržiniča založba Mladika začenja novo zbirko Zapisi iz zdomstva, posvečeno knjigam, ki so jih napisali Slovenci po svetu. S tem želi še bolj načrtno izpolnjevati eno izmed poslanstev, ki sta si jih od začetka zastavili revija, nato pa še založba Mladika. Gre za dialog in povezovanje rojakov ter utrjevanje skupnega slovenskega prostora.

Avtor te knjige je okusil vse “tri Slovenije” – najprej matično, zlasti v Ljubljani in Mariboru, pred koncem vojne in krajšo dobo po njej manjšinsko oz. zamejsko v Trstu, nato še zdomsko v Argentini. O tem pripovedujejo spomini Od Save do Srebrne reke, ki nudijo ne le kopico dragocenih informacij, temveč tudi veliko osebnih spoznanj in gradiva za razmišljanje.


Slavist, glasbenik, publicist in urednik Alojzij Geržinič se je rodil 11. junija 1915 v Ljubljani, umrl pa je 26. marca 2008 v Buenos Airesu. Sodil je med najvidnejše predstavnike slovenskega kulturnega življenja v Argentini.

V prvem delu spominov (končal ga je leta 1985) je pod naslovom Dni mojih mlajši polovica popisal svoje življenje od rojstva do odhoda iz Trsta februarja 1946. Posebno pozornost je posvetil zlasti delu na šolskem področju pod nemško okupacijo Primorske. V drugem delu, Dogajanja in dognanja, je leta 2004 na željo znancev orisal še povojna desetletja življenja in plodnega dela pod Južnim križem.


Priporočamo še