Moj čas

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-237-2
Št. strani:
624
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

  V knjigi Moj čas, ki je nastajala v daljšem časovnem obdobju in je bila v glavnem končana leta 2004, je Pavle Borštnik združil avtobiografijo in obsežna razmišljanja o dogodkih,…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 34,00 

 

V knjigi Moj čas, ki je nastajala v daljšem časovnem obdobju in je bila v glavnem končana leta 2004, je Pavle Borštnik združil avtobiografijo in obsežna razmišljanja o dogodkih, ki so usodno vplivali na njegovo »žrtvovano generacijo«. V tem dragocenem pričevanju odkritosrčno in kritično obravnava predvojne delitve na liberalce, katerim je pripadala njegova družina, in klerikalce, življenje v Ljubljani, odnos do okupatorja, revolucionarni teror, razloge za izbiro protikomunističnega tabora in četniškega gibanja v njem, umik preko Soče in razmere v vojaških begunskih taboriščih Italije ter Nemčije, publicistično in društveno delo v Clevelandu, razhajanja v emigraciji, usihanje zdomstva, poklicno delo na Glasu Amerike, pričakovanja glede razvoja v domovini po letu 1990, neomajno zavezanost slovenstvu.

 


Časnikar in javni delavec Pavle Borštnik se je rodil 15. junija 1925 v Ljubljani. Oblikoval se je pri Sokolu in pri skavtih. Leta 1942 so ga Italijani zaprli. Kot pripadnik nacionalne ilegale se je po maturi na Trgovski akademiji leta 1944 pridružil slovenskim četnikom na terenu. Z njimi se je ob koncu vojne umaknil v Italijo ter do izselitve v ZDA leta 1949 živel v taboriščih v Italiji in Nemčiji. Že takrat je izdal pesniški zbirki, pozneje pa vrsto člankov in razprav ter nekaj knjig. Kot publicist je še vedno dejaven. V Clevelandu je bil najprej tovarniški delavec. Ob tem je deset let pripravljal slovenske oddaje na radiu WXEN, od leta 1970 do upokojitve leta 1994, ko se je vrnil v Cleveland, pa je delal v Washingtonu pri državnem radiu Glas Amerike, nazadnje kot vodja slovenske sekcije.


Priporočamo še