Skozi taborišča do sreče

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-258-7
Št. strani:
256
Vezava:
mehka, črno-bele fotografije

Z zapisi Milke in Toneta Mihevca, s spremno besedo in z opombami je knjigo dopolnila in pripravila za objavo dr. Rozina Švent   Po spominih prof. Alojzija Geržiniča iz Argentine…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 23,00 

Z zapisi Milke in Toneta Mihevca, s spremno besedo in z opombami je knjigo dopolnila in pripravila za objavo dr. Rozina Švent

 

Po spominih prof. Alojzija Geržiniča iz Argentine in časnikarja Pavleta Borštnika iz ZDA je tretja knjiga zbirke Zapisi iz zdomstva posvečena Jožetu Mihevcu, ki se je po vojni znašel v Kanadi.

Pred leti je svoje spomine napisal v angleščini. Na pobudo dr. Rozine Švent jih je za to knjigo obogatil, pridobila pa je še pričevanji njegove sestre Milke in brata Toneta.

Tako se pred nami razgrinja zgodba preproste kmečke družine iz Notranjske: težko življenje rojakov, ki so po prvi svetovni vojni prišli pod Italijo, izselitev in revščina v predvojni Jugoslaviji, usodna zareza vojne in revolucije. Maja 1945 so se vsi trije podali proti Avstriji. Jože je šel skozi avstrijska, Milka skozi italijanska begunska taborišča, Tone pa je bil vrnjen v Jugoslavijo in je preživel teharsko tragedijo.

Jože in Milka sta se izselila v Kanado, Tone je ostal doma.


Jože Mihevc (Hruševje, 3. febr. 1923) se je leta 1931 z družino preselil v Cerknico in se izučil za mehanika. V Kanadi si je z Anico Zorc ustvaril družino in bil dejaven v slovenskih ustanovah. Živi v Torontu.

Milka Mihevc (Hruševje, 20. avg.1925) se je v Cerknici izučila za trgovko. Leta 1947 se je v Barletti poročila s Francetom Koščakom. Emigrirala sta se v Kanado.

Tone Mihevc (Hruševje, 26. maja 1921 – Cerknica, 12. mar. 2013). Mehanik in šofer. Mobilizirali so ga partizani, nato se je pridružil domobrancem. Preživel je taborišče Teharje, ostal doma in si ustvaril družino.

Dr. Rozina Švent (Ptuj, 7. nov. 1951) je zgodovinarka in bibliotekarka. Od leta 1982 do upokojitve leta 2009 je bila zaposlena v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Njeno raziskovanje in plodna publicistika sta vseskozi povezana s slovenskim izseljenstvom.


Priporočamo še