Josip Pangerc. Plemeniti slovenski rodoljub

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-217-4
Št. strani:
240
Vezava:
mehka, barvni tisk

Delo, bogato s slikovnim in dokumentarnim gradivom, pripoveduje o liku in delu Josipa Pangerca, ki je v Dolini pri Trstu ob koncu 19. stoletja in v prvi četrtini 20. stoletja…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 32,00 

Delo, bogato s slikovnim in dokumentarnim gradivom, pripoveduje o liku in delu Josipa Pangerca, ki je v Dolini pri Trstu ob koncu 19. stoletja in v prvi četrtini 20. stoletja zaznamoval prostor in čas.

Josip Pangerc (1868–1925) je izhajal iz ugledne in premožne družine, ki mu je omogočila šolanje tudi v Ljubljani. Na tamkajšnji Realki se je srečal s številnimi kasnejšimi kulturnimi in družbenimi delavci, posebno gre omeniti srečanje z Antonom Foersterjem, ki mu je v orglarski šoli Cecilijanskega društva posredoval kvalitetne glasbene osnove glasbe. Po vrnitvi v Dolino je 16-letni Josip leta 1883 prevzel cerkveno orglanje in narodno petje, istočasno pa je zbral množičen pevski zbor društva “Čitalnice” v Dolini, katerega je vodil več kot štirideset let.

Opravljal je več javnih funkcij: bil je cesarsko-kraljevi deželni poslanec med letoma 1908-1914, dolinski občinski tajnik, dolinski občinski odbornik in kar štirikrat nadžupan Občine Dolina pri Trstu. Z nastopom Pangerca na župansko mesto je občina Dolina veliko pridobila tudi na šolskem področju. Leta 1901 je bil imenovan za predsednika “Okrajnega šolskega sveta za dolinsko občino” in odredil gradnjo kar šestih novih šolskih stavb.

Veliko se je zavzemal za narodovo usodo tudi kot odbornik Političnega društva »Edinost«.

Obdobje od prve svetovne vojne naprej je bilo najtežje obdobje njegovega življenja, veliko je tedaj prestal, največ pa ga je prizadelo, da se sin Oskar ni vrnil z bojišča v Galiciji.

Po koncu vojne, leta 1921, je bil Josip Pangerc imenovan za odbornika v izrednem kraljevem deželnem istrskem odboru. Skupaj z njim sta bila imenovana še dva hrvaška predstavnika. Ta slovanska trojica je imela namen ohranjanja avtonomije in pravic slovanskih narodov. Josip Pangerc je bil tudi eden izmed prvih antifašistov, ki se je brez strahu javno uprl režimu. Večkrat so nameravali izvesti nanj atentat, a niso uspeli.

Umrl je 57-leten v svojem domu v Dolini. Malo pred smrtjo ga je na domu obiskal zadnji tržaško koprski škof, dr. Alojzij Fogar, s katerim sta se dobro poznala.

Knjigo o Josipu Pangercu izpod peresa Marka Manina so s spremno besedo obogatili Georg von Habsburg Lothringen, Andrej Rahten, Alojz Uran, Anja Fabiani, Samo Pahor in Vojko Kocjančič.

Povezava


Marco Manin se je rodil v Trstu leta 1992 in je uveljavljen glasbenik. Z glasbo se je začel ukvarjati že v otroških letih; diatonično harmoniko se je začel učiti s svetovnim prvakom Denisom Novatom, nakar je nadaljeval z glasbenim študijem s svetovno znanimi akademskimi profesorji, kot so Zoran Lupinc in Slovenec Dejan Raj. Nastopal je na raznih koncertih Denisa Novata s svetovno znano avstrijsko skupino die Mooskirchner, z Alpskim kvintetom, Oliverjem Dragojevičem, Darijo Švajger in še z drugimi poznanimi glasbeniki… Istočasno z ljubeznijo do glabe je v Marcu Maninu raslo zanimanje za zgodovino in korenine svoje družine. V podstrešju rodbinske hiše je začel raziskovati tam zapuščene dokumente, knjige, tiskovine in predmete in začel sestavljati življenjepis svoje prednika Josipa Pangerca, ki je zagledal luč v s fotografskim gradivom bogati monografiji.


Priporočamo še