SREČNO SRCE JE SRCE POLNO LJUBEZNI

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-239-6
Št. strani:
72
Vezava:
mehka

Spremna beseda: Marija Cenda   Pesmi Jožice Štimac Glavina so nastale iz notranje nuje po oblikovanju osebnih občutij in doživetij, niso bile mišljenje za objavo, zato je njena lirika intimna…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 12,00 
Spremna beseda: Marija Cenda

 

Pesmi Jožice Štimac Glavina so nastale iz notranje nuje po oblikovanju osebnih občutij in doživetij, niso bile mišljenje za objavo, zato je njena lirika intimna in pristna. Prof. Marija Cenda, ki je napisala spremno besedo v zbirko, je tudi zapisala, da avtoričine »izpovedi lahko beremo kot osebni dnevnik, saj odražajo temeljne koordinate njene občutljive osebnosti.« Pesmi so razvrščene v pet sklopov, ki govorijo o otroškem svetu, naravi, odnosu do Boga, življenju in materinski ljubezni, nagovorile pa bodo vse, ki bodo pesmi prebrali s srcem.

Glavna muza njenih pesmi je ljubezen, kot izhaja tudi iz uvodne pesmi, ki se zaključuje z verzom: “Srečno srce je srce polno ljubezni”.


Jožica Štimac por. Glavina se je rodila v Ljubljani 4. julija 1946. Že kot otrok je sodelovala pri raznih proslavah z recitacijami in v dramskih krožkih. Pela je v cerkvenem zboru v Mostah in v otroškem zboru RTV Slovenije, plesala je v foklorni skupini Tine Rožanc. Zaradi ljubezni se je poročila v Trst, kjer si je ustvarila družino. Ker ji niso priznali gimnazijskega šolanja v Sloveniji, se je že poročena in mati dveh otrok  vpisala na vzgojiteljsko šolo v Trstu. Zaposlila se je kot vzgojiteljica v vrtcu, poklic je opravljala petintrideset let po celem tržaškem teritoriju.

Bila je občutljiva in čustvena ženska – otroci so bili njena velika ljubezen –, pa tudi odločna in zavedna Slovenka. Narodna pripadnost in materni jezik sta ji bila nad vsem. Plesala in pela je v folklorni skupini Stu ledi. Pela je tudi v cerkvenem zboru pri Sv. Ani. Zdaj vemo, da je tudi pisala pesmi v svoj zvezek.

Čeprav je večji del svojega življenja preživela na Tržaškem, je bila močno navezana na rojstni kraj. Umrla je na svojem domu Žavljah pri Trstu 20. februarja 2013.


Priporočamo še