Mladika 10 / 2022

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
68 + 8 strani Rasti
Vezava:
mehka, barvni tisk

Uvodno besedo v božično revijo Mladika je napisal mlajši duhovnik Martin Golob, župnik v Grosupljem, ki prek spleta nagovarja številne sledilce. V svoji priložnostni božični misli spodbuja, naj ljudje v…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

Uvodno besedo v božično revijo Mladika je napisal mlajši duhovnik Martin Golob, župnik v Grosupljem, ki prek spleta nagovarja številne sledilce. V svoji priložnostni božični misli spodbuja, naj ljudje v božičnem času doživimo odrešenje, naj odpuščamo drug drugemu in prižgemo luč v naših družinah.

Ivo Jevnikar v rubriki Fokus predstavi 60 let delovanja Društva slovenskih izobražancev v Trstu. Andrej Černic v zapisu Zaradi politične higiene kritično razmišlja o glasnem klicanju po depolitizacji slovenske družbe in o potrebi po novih obrazih v politiki.

V rubriki Oseba in družba teolog Roman Globokar opozarja na osamljenost kot nevarno bolezen sodobnega časa. V rubriki Ekologija je v ospredju podnebni vrh v Egiptu, potreba po solidarnosti in po nižanju toplogrednih izpustov.

Nadia Roncelli poroča o bogati jesenski knjižni beri založbe Mladika in o dogodkih, ki so se zvrstili v zadjih mesecih, med temi 38. slovenski knjižni sejem in razglasitev nagrade iz Prešernovega sklada pisatelju Dušanu Jelinčiču za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca, ki je izšel pri založbi Mladika.

V rubriki literatura je objavljena kratka zgodba Posebna pošiljka, ki jo je napisala Mojca Petaros in je bila priporočena na 50. literarnem natečaju revije Mladika, ter pesmi Ester Gomisel, ki so bile ravno tako priporočene na istem natečaju.

V rubriki Naša šola se objavlja tretji in zadnji del zapisa Elisabette Kovic o poklicanosti v šoli z naslovom Vsakomur svojo pot in poti za vsakogar.

Erika Jazbar je pripravila pogovor z Arturom Blasuttom o stricu soimenjaku, duhovniku in čedermacu v Karnajski dolini. Ivo Jevnikar je avtor članka o števerjanskem vojaškem pilotu Mirku Komjancu, ki je v drugi svetovni vojni izgubil življenje v Etiopiji kot italijanski vojaški pilot. Mojca Polona Vaupotič je pripravila članek o veliki retrospektivi v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki o slovenskem slikarju in grafiku Nandetu Vidmarju. Franc Križnar je pripravil nov prispevek o primorskih glasbenikih, in sicer o duhovniku, skladatelju in dirigetnu Avgsutu Ipavcu, ki živi in deluje v Avstriji. Adrijan Pahor poroča o simpoziju, ki je 23. novembra potekal v prostorih SAZU v Ljubljani, o Borisu Pahorju in Edvardu Kocbeku. Ingrid Patricija Boben piše o Janku Žagarju ob 50-letnici smrti tega zavednega slovenskega duhovnika. Zgodovinar Boris Golec je avtor članka o Valvasorju in primorski soseščini Kranjske. Mitja Petaros predstavi evro kovance, ki jih bodo uvedli na Hrvaškem. Knjižničarka Knjižniče Dušana Černeta Lučka Kremžar poroča o serijskih publikacijah ki jih KDČ prejema iz zdomstva, predvsem iz ZDA. V Mladiki sta tudi obširna rubrika Antena in Iz tiskarne.

V mladinsko prilogo Rast so pisali avtor uvodnika Ivan Boškin, Maja Devetak, ki poroča o betlehemski luči miru 2022, Martin Kits Nieuwenkamp o decembru in praznovanju sv. Miklavža na Nizozemskem. Makrina Quinzi je intervjuvala Karin Leone, ki je potovala v London, Malina Dolhar uspešno mlado pianistko Julijo Cante, Julija Cotič pa Martino Sosič, ki se ukvarja s trobojem moči. Alenka Modic piše o 70. skupnem mladinskem dnevu v Argentini. Pri Rasti so razpisali nov literarni natečaj za prozo in poezijo.


Priporočamo še