Mladika 10/2023

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
88 strani
Vezava:
mehka

Praznično opremljena Mladika je izšla v tednu pred Božičem.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

V reviji Mladika s številko 10 je uvodno misel o bližajočem se božiču napisal Tomaž Kunaver. V njegovem zapisu je govor o božičnem prazniku, kot uresničitvi Božje ljubezni in Božje prisotnosti med nami. Sledi kratek zapis o obisku misijonarja Pedra Opeke v Sloveniji in avstrijskem zamejstvu.

Teolog Igor Bahovec je v rubriki Oseba in družba avtor članka na temo izzivov in pozivov sinodalnega zasednja.

Objavljen je drugi del opisa poti taboriščnikov od Raba do Krka in dveh slovenskih škofov: v tem nadaljevnaju Erika Jazbar piše o obisku Krka.

V rubriki Naš utrip beremo članek o jubileju, šestdesetletnici Zveze cerkvenih pevskih zborov v Trstu.

Zgodovinar Renato Podbersič ml. piše o uničenju judovskeg skupnosti v Gorici, do katerega je prišlo 23. novembra 1943, ko je nemški okupator začel racije po posameznih mestnih predelih. Boris Golec je avtor zanimivega zapisa o Juriju Dalmatinu. Mira Cencič piše o slovenskem šolstvu v preteklosti, in sicer o tomajski ljudski šoli, ki deluje že preko tristo let.

V rubriki Prebrali so za vas Rozina Švent predstavi knjigo Mire Kosem Podravljena, Zemlja. V rubriki Iz tiskarne so predstavljeni nekateri novejši knjižni naslovi slovenskih avtorjev v Italiji.

“Prisluhnimo upanju mladih in sanjam otrok” je naslov članka s področja ekologije, v katerem se avtor osredotoča na dosežke in neuspehe letošnje podnebne konference COP28.

Iz Argentine se oglaša Mariana Poznič, ki poroča o praznovanju 62. obletnice Slomškovega doma in 38. Slovenskega dne.

V rubriki Literatura sta objavljena kratka zgodba Tadeje Krečič Scholten Junak, ki je bila priporočena na 51. literarnem natečaju revije Mladika, in izbor pesmi Franja Frančiča, ki so bile priporočene na istem natečaju.

Helena Kregar poroča o 5. mednarodni konferenci Vzgoja za ljubezen do domovine in države.

V rubriki Kultura Franc Križnar predstavi Center za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici ob 70. obletnici delovanja, Mojca Polona Vaupotič pa arheološko razstavo Čivki iz preteklosti, ki je potekala v Arheološkem muzeju v Frankfurtu za časa knjižnega sejma.

Mitja Petaros je avtor članka o svetinjicah v preteklosti in danes, predvsem na Tržaškem. Knjižničarka Knjižnice Dušana Černeta Lučka Križmar predstavi novo gradivo s špansko govorečega področja.

V rubriki Antena najdemo veliko novic iz zamejstva in zdomstva.

V mladinsko prilogo Rast je uvodno besedo na temo adventnega pričakovanja napisal Ivan Boškin; z mladim glasbenikom Simonom Puričem je pripravila intervju Malina Dolhar; sledi predstavitev godalnega kvarteta Immenso, ki jo je napisala Makrina Quinzi, in nekaj utrinkov z izleta k Triglavskim jezerom, ki sta jih ponudila Martin Andro in Jost Kits Nieuwenkamp. Jakob Tul je pripravil pogovor o umetni inteligenci s predavatelji letošnje Drage mladim, in sicer Danielom Dozom, Borutom Švaro in Jonasom Miklavčičem.  Mi se ne predamo je naslov večročno napisanega poročila o gledališki predstavi v pomoč ukrajinskim družinam. V rubriki Slovenskega kulturnega kluba sta objavljena kratka zgodba Iztoka Kalca Ni mogel init ne naprej ne nazaj in pogovor z njim.