Mladika 1/2024

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
72 strani
Vezava:
mehka

“Nobena vojna ni pravična saj vsako nasilje povzroča samo še dodatne bolečine in dodatne krivice”, piše Roman Globokar, avtor uvodnega članka v reviji.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

V prvi številki revije Mladika z letnico 2024 beremo uvodnik z naslovom Vojaški spopadi, vera in etika izpod peresa Romana Globokarja. Avtor, ugledni teolog, predstojnik Katedre za moralno teologijo Univerze v Ljubljani, opozarja, da “nobena vojna ni pravična, saj vsako nasilje povzroča samo še dodatne bolečine in dodatne krivice”. Rešitev vidi na dveh nivojih: na globalni politični vzpostavitev institucij, ki bi zagotavljale mednarodni pravni red, na osebni ravni pa v sposobnosti odpuščanja in dopustitvi, da se iz povrzočenih ran razvije novo življenje v miru in pravičnosti.

V rubriki Fokus je tokrat v ospredju zbirna stranka Slovencev v Italiji, stranka Slovenske skupnosti, ki je na kongresih prenovila svoje vodstvo, ki jo bo vodilo do junijskih volitev. Deželna tajnica stranke Fulvia Premolin je izjavila, da mora stranka “postati zuanimiva za čim širši krog ljudi, saj zastopa interese vseh Slovencev v Italiji.”

V rubriki Prebrali so za vas Rafko Dolhar podaja svojo oceno knjige Boruta Pahorja Zmaga je začetek. Priročnik za politične & druge začetnike, Martin Brecelj pa o knjigi Mance Erzetič Hermenevtika pričevanja.

Glavko Petaros ponuja z bibličnega vidika razmišljanje o nekaterih aktualnih temah zapadne civilizacije.

V rubriki Naš utrip je predstavljen niz pobud ob letošnji stoletnici rojstva Alojza Rebule.

Nadia Roncelli poroča o predstavitvah založbe Mladike na prehodu iz starega v novo leto.

Erika Jazbar je avtorica prvega dela zapisa o slovenski gimnaziji pod Kapelo v Gorici (1944–1945).

V rubriki Ekologija beremo članek o novih tehnologijah v času zelenega prehoda; te tehnologije se ponujajo kot najbolj ekološka rešitev, pogosto pa se pozablja, da so  zelo drage in dostopne samo omejenemu krogu ljudi.

V rubriki Iz tiskarne spoznamo nekaj novih del zamejskih avtorjev, v Anteni pa beremo veliko novic iz zamejstva in zdomstva.

Sergij Pahor se spominja preminulega igralca Radijskega odra Ivana Buzečana (1935–2024), Aleš Brecelj pa msgr. Jureta Rodeta (1937–2024).

V rubriki Literatura so objavljene pesmi iz pesniškega cikla Zlata jajca Petre Koršič, ki so bile priporočene na 51. literarnem natečaju revije Mladika, in religiozne pesmi Benečanke Anite Bergnach. Magda Jevnikar poroča o razstavi akvarelista Andreja Kosiča v KD Lojze Bratuž v Gorici, Franc Križnar v svoji glasbeni rubriki predstavi skladatelja Lojzeta Bratuža, Mojca Polona Vaupotič spregovori o razstavi Lokalna glina in dediščina. Posočje–Kras.

V rubriki Prosti čas Mitja Petaros piše o obtočnih srebrnikih Republike Italije.

V Novicah Knjižnice Dušana Černeta Erika Jazbar ppiše o letošnjem prejemniku 36. Černetove nagrade, duhovniku Renzu Calligaru.

V mladinski prilogi Rast Jakob Tul piše o obisku Anžeta Logarja v Števerjanu, Julija Cotič poroča o debatnem večeru, ki so ga mladia oblikovali v Društvu slovenskih izobražencev, na temo kakšno bo naše zamejstvo in kakšna bo vloga mladih v njem; Jenrej Močnik je opravil intervju z mladimi o zamejski politiki; Malina Dolhar je intervjuvala mlado zdravnico Nado Tavčar, ki se je udeležila humanitarne-medicinske odprave v Zambiji; Mojca Petaros piše o svojem doživljanju tezejskega srečanja, ki je letos potekal v Ljubljani; v rubriki Slovenskega kulturneg kluba je objavljena zgodba Karin Leone, ki je prejela drugo nagrado na lanskem literarnem natečaju SKK, in pogovor z njo.