Mladika 1/2023

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
64 + 8 strani priloge Rast
Vezava:
mehka

Uvodno misel je napisal Tomaž Simčič. Posveča jo zaslužnemu papežu Benedikta XVI. ob njegovi smrti. O njem je med drugim zapisal, da se je »najbolje znašel v vlogi misleca, teologa in izjemno pronicljivega in obenem berljivega pisca.«

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

Uvodno misel je napisal Tomaž Simčič. Posveča jo zaslužnemu papežu Benedikta XVI. ob njegovi smrti. O njem je med drugim zapisal, da se je »najbolje znašel v vlogi misleca, teologa in izjemno pronicljivega in obenem berljivega pisca.«

V rubriki Fokus se predstavlja koroški kulturni delavec Nužej Tolmajer, nekdanji dolgoletni tajnik Krščanske kulturne zveze, javni in kulturni delavec ter publicist, predsednik Narodopisnega inštituta Urban Jarnik, in leta 2022 prejemnik Tischlerjeve nagrade.

O dogodkih založbe Mladika piše Nadia Roncelli. V rubriki Ekologija je tokrat beseda o več zgodbah, kot jih avtor definira, in sicer o gradnji kabinske žičnice v Trstu, novem logističnem centru v Ljubljani, obnovitvenih delih katinarske bolnišnice, projetku obveznice za Most na Soči itn.

V rubriki Literatura sta objavljeni pesem Vsak hip je sobota Metke Kacin Beltrame, ki je bila priporočena na 50. literarnem natečaju revije Mladika, in prav tako priporočena zgodba Olge Paušič Onstran medu in mleka. V rubriki Prebrali so za vas beremo oceno Eveline Umek o knjigi Ivana Vogriča Drezanje v osje gnezdo in Magde Rodman predstavitev pesmi Marije Jane Prelec.

V rubriki Naša Šola Elisabetta Kovic piše o zaključnem državnem izpitu, maturi, v Italiji.

V rubriki Pričevanja Tomaž Devetak piše o svoji teti Juštinci Velušček in njeni tragični smrti med drugo svetovno vojno. Glavko Petaros piše o zanimivi zgodbi gospe Oblak – Nuvola.

Muzikolog Franc Križnar predstavi bogat lik duhovnika, skladatelja in zborovodje Vinka Vodopivca. Umetnostna zgodovinarka Mojca Polona Vaupotič piše o zanimivi razstavi Poklon volni. V zgodovino sega članek Erike Jazbar o slovenskem atentatu v avgustovski noči leta 1944 v Gorici.

Mitja Petaros predstavi zanimive novce, ki jih kujejo nekatere otoške tihoocenaske države. O dogajanju med Slovenci v zamejstvu in zdomstvu beremo v Anteni.

V mladinski prilogi Rast Jakob Tul v uvodnem članku razmišlja o moči kulture. O lastnem dojemanju pojma kulture spregovorijo mladi anketiranci Maline Dolhar. Jakob Sancin v pogovoru z Julijo Cotič pove o svoji ljubezni – fotografiji. Jernej Močnik je pripravil pogovor s tolkalcem Lorenzom Darijem. Lenart Vogrič pripoveduje o obisku Tinj na Koroškem in srečanju s kardinalom Rodetom. O prehodu s srednje višje šole na univerzo piše Ivan Boškin z ilustracijami Ilarie Vechiet. Alessandra Sinkovič v pogovoru z Makrino Quinzi piše o svojem potovanju v Bolivijo in na Novo Zelandijo. Jakob Tul je pripravil pogovor z mladimi udeleženci izleta na Mangart.