Mladika 7 / 2022

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
76 + 8 strani RAST
Vezava:
mehka, barvni tisk

V široko zastavljenem uvodniku se urednik revije Ivo Jevnikar dotakne več aktualnih tem: vojne v Ukrajini, političnih volitev v Sloveniji in upravnih v Furlaniji Julijski krajini ter gozdnih požarov, ki v…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

V široko zastavljenem uvodniku se urednik revije Ivo Jevnikar dotakne več aktualnih tem: vojne v Ukrajini, političnih volitev v Sloveniji in upravnih v Furlaniji Julijski krajini ter gozdnih požarov, ki v poletnih mesecih divjajo po Krasu.

Fokus je posvečen liku preminulega pisatelja Borisa Pahorja. O njem v zelo iskrenem in ganljivem članku z naslovom Neznosna lahkost očetovega bivanja piše njegov sin Adrijan Pahor. Novinar in političn delavec Bojan Brezigar osvetli Pahorjevo politično udejstvovanje. Pahorjevemu spominu se klanja tudi bivši deželni svetovalec in sedanji nabrežinski župan Igor Gabrovec.

V tej številki Mladike je objavljen zadnji del daljšega zapisa o TIGR-u, ki ga je pripravil Milan Gregorič.

Teolog Roman Globokar piše o pravici najranljivejših oseb do življenja.

Spominu klasičnega filologa in prevajalca, akademika Kajetana Gantarja se klanja profesorica Barbara Zlobec.

V rubriki Iz naše založbe Nadia Roncelli piše o dogodkih in predstavitvah  založbe Mladika v poletnih mesecih. V razčlenjenem članku s področja ekologije je govor o problematičnih vidikih zelenega prehoda.

V literarni rubriki so objavljene pesmi Petre Koršič, ki so bile priporočene na 50. literarnem natečaju revije Mladika, in zgodba Karin Sabadin V sopari, ki je bila prav tako priporočena na istem natečaju.

V rubriki Pričevanja se,Gabrijela Visini spominja tragičnih dogodkov v svojem življenju, ki so vezani na fašizem in drugo svetovno vojno. Mira Kosem Borštnik piše o usodnem srečanju treh bratov. V četrtem delu članka o Slovencih v Clevelandu se objavlja pogovor z župnikom Janezom Kumšetom, ki že skoraj 35 let vodi tamkajšnjo župnijo.

Franc Križnar piše o glasbeniku, dirigentu in zborovodji Marku Munihu. Mojca Polona Vaupotič predstavi značilnosti in pojavnosti kraške arhitekture.  V rubirki Prebrali so za vas Darka Zvonar Predan piše o zbranih delih Franceta Forstneriča.

Irene Brumat Vrtovec poda svoje spomine na strica, voditelja goriške Marijine družbe Miroslava Brumata.

Jože Plečnik v numizmatiki je naslov članka, ki ga je pripravil Mitja Petaros.

V bogati Anteni najdemo veliko novic iz zamestva in zdomstva.

Pri mladinski prilogi Rast so sodelovali Martina Sosič z uvodnikom na temo srednješolske mature. O košarkarskem spektaklu v Trstu pišejo Veronika Bordon, Svetlana Brecelj, Malina Dolhar in Ivan Boškin. Mojca Petaros poroča o YEN-ovem festivalu raznolikosti. V rubriki Slovenskegha kulturnega kluba izvemo o njegovih dejavnostih in pobudah. Objavljena je tudi nagrajena fotografija na natečaju SKK.


Priporočamo še