Mladika 10 / 2021

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
88 + 12 mladinske priloge RAST
Vezava:
mehka, barvni tisk

Zadnja Mladika v letu 2021 objavlja v rubriki Fokus obsežnejši članek o krahu Tržaške kreditne banke. Novembra letos je minilo natanko petindvajset od poloma, ko se je s prisilno likvidacijo…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

Zadnja Mladika v letu 2021 objavlja v rubriki Fokus obsežnejši članek o krahu Tržaške kreditne banke. Novembra letos je minilo natanko petindvajset od poloma, ko se je s prisilno likvidacijo sklenilo štiridesetletno delovanje tržaške slovenske banke in konec obdobja tako imenovanega družbenega gospodarstva. Prispevek Andreja Černica dopolnjujeta mnenji Martina Breclja in Lojzeta Peterleta.

Namesto uvodnika se Mladika poslavlja od leta 2021 in bralce pospremi v božični čas z dvema pesmima Alberta Miklavca na božično tematiko iz zbirke Zbrane pesmi, trenutno v tisku pri založbi Mladika. Sledi zapis Špele Pahor S poti po Afriki, v katerem avtorica pripoveduje o svojem bivanju v skupnosti sester v Etiopiji in delu z otroki v sirotišnici.

Ob 30-letnici slovenske države se objavlja intervju Erike Jazbar s teologom in filozofom Janezom Juhantom na temo demokratizacije, sprave in sprejemanja.

Roman Globokar v rubriki Oseba in družba piše o pomenu solidarnosti in upanja v času krize, kot je trenutno stanje, ki ga je povzročilo obdobje pandemije,

V rubriki Naš utrip je objavljen spominski zapis o vlogi in delovanju kulturnega delavca Jožeta Peterlina, zaslužnega za ustanovitev Mladike, Slovenske prosvete in Radijskega odra in drugih pobud, ob stodesetletnici njegovega rojstva. Sledi opis delovanja in dogodkov založbe Mladika v decembru ter pregled zadnjih knjižnih izdaj slovenskih avtorjev v Italiji.

V rubriki Ekologija je v ospredju razmišljanje o dosežkih podnebne konference COP26, kar avtor sintetizira v naslovu članka Tresla se je gora, rodila se je miška.

V rubriki Literatura so objavljene pesmi Špele Pahor in kratka zgodba Tine Starc z naslovom Dr. Helen – oboje je bilo priporočeno na 49. literarnem natečaju revije Mladika.

V rubriki Pričevanja Silvo Staniša iz Clevelanda se v spominskem zapisu klanja materi, družinskemu stebru za časa druge svetovne vojne, spopadov med partizani in domobranci in kasnejše izselitve v Združene države Amerike. Ob 75-letnici umora Edija Devetaka z Vrha sv. Mihaela pri Gorici se ga Erika Jazbar spominja v pogovoru z Brankom Černicem.

V rubriki Zgodovina lahko preberemo prvi del članka Ingrid Patricie Boben o babištvu na Vipavskem in prvi del članka Aleša Breclja v zvezi s 23. avgustom, dnevom spomina na žrtve totalitarnih režimov, in s 17. septembrom 1939, datumom napada Sovjetske zveze na Poljsko.

Mojca Polona Vaupotič predstavi delo slikarja Rika Debenjaka, Franc Križnar pa slovenskega glasbenika, živečega v Kanadi, Marjana Mozetiča. Zoltan Jan je avtor zanimivega članka o Josipu Jurčiču na Goriškem, Magda Jevnikar predstavi umetnika, akvarelista Mateja Susiča, grafika naše revije. V obsežnem članku v rubriki Slovenci po svetu je predstavljen obisk, ki ga je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch opravila med Slovenci v ZDA, Argentini in Braziliji.

V mladinski prilogi Rast je uvodni članek o obljubah mednarodne podnebne konference COP26 podpisala Vanja Vogrič. Pri pisanju veselo-žalostnega božičnega koronadnevnika so sodelovali: Ivan Boškin, Irena Gruden, Jakob Tul, Laura Drašček in Petra Štrajn. Julija Cotič in Karin Mosetti sta pripravili pogovor z Ivano Šolc o tem, kako uresničiti novoletne zaobljube. Julija Cotič in Vanja Vogrič sta zapisali pogovor z ministrom RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem. Malina Dolhar poroča o delavnici za učinkovito uporabo socialnih omrežij za novinarske ali družbene objave. V rubriki Slovenskega kulturnega kluba so objavljeni literarni prispevki Nike Starec, Nikole Kerpana in Giade Gustin.


Priporočamo še