Mladika 10 / 2020

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
72 + 12 strani RAST
Vezava:
mehka, barvni tisk

Deseta in hkrati zadnja številla revije Mladika v letu 2020 je izšla tik pred božičnimi prazniki. Namesto tradicionalnega uvodnika tokrat revija bralce nagovarja z izborom pesmi na božično tematiko, ki…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

Deseta in hkrati zadnja številla revije Mladika v letu 2020 je izšla tik pred božičnimi prazniki. Namesto tradicionalnega uvodnika tokrat revija bralce nagovarja z izborom pesmi na božično tematiko, ki jih je napisala tržaška pesnica Bruna Marija Pertot.

Rubrika Fokus se osredotoča na posebnosti verskega življenja v času pandemije. Tomaž Simčič je pripravil krajše samostojno razmišljanje in pogovore s škofovim vikarjem za slovenske vernike v Trstu Antonom Bedenčičem in vikarjem za slovenske vernike na Goriškem Karlom Bolčino ter z nekaterimi laiki, ki so aktivno vključeni v svoje župnijske skupnosti, in sicer s profesorico verouka na slovenskih višjih šolah v Gorici Mirjam Bratina Pahor, z bančnim uradnikom in članom slovenske župnijske skupnosti na Opčinah Andrejem Štekarjem, publicistom in zgodovinarjem Juretom Bankičem ter zgodovinarko Lilijano Žnidaršič Golec.

V rubriki gospodarstvo je govor o nestrateških podjetjih na Balkanu, omenjajo se predvsem podjetja, vezana na skupino KB1909.

V rubriki Intervju se je Erika Jazbar pogovarjala s prelatom Renatom Podbersičem, in sicer o primorskih duhovnikih, ki so bili preganjani v povojnem času in so prestali kazni v komunističnih zaporih.

V rubriki Ekologija avtor piše o vplivih človekovega neodgovornega in izkoriščevalskega ravnanja z naravo, zaradi katerega je v zadnjih desetletjih izginilo na milijone rastlinskih in živalskih vrst.

Sledi Antena z novicami iz zamejstva in zdomstva. Mitja Petaros v rubriki Naš utrip piše o Zamejskem festivalu amaterskih dramskih skupin v Mavhinjah, ki je prvič zaživel junija 1995 in je vseskozi vrednotil delovanje amaterskih gledaliških zasedb v prostoru Slovencev v Italiji.

V rubriki Literatura je objavljena novela Bela sled Majde Arhnauer Subašič, ki je bila priporočena na 48. literarnem natečaju revije Mladika, in pesem Nike Čok Za dekleta in ženske.

Zgodovinar Renato Podbersič ml. v članku Od Pariza do Rapalla pojasnjuje ozadja v zvezi z določanjem rapalske meje med Italijo in Kraljevino SHS pred sto leti.

V rubriki Pričevanja urednik Mladikine knjižne zbirke Zapisi iz zdomstva Ivo Jevnikar predstavi poglavje iz zadnje knjige iz zbirke, Zgodbe mojega življenja Zdravka Kalana, v katerem avtor opisuje srečanje z dr. Andrejem Gosarjem. Aleš Brecelj piše o zamolčanih žrtvah med drugo svetovno vojno ali nekaj časa po njej, ki so izginile ali bile umorjene po bratovski roki v okolici Doline pri Trstu.

V rubriki Kultura Mojca Polona Vaupotič predstavi slikarja Vittoreja Carpaccia in beneško renesanso na Slovenskem, Franc Križnar pa oriše lik in del skadatelja in organista Hrabroslava Otmarja Vogriča.

Uvodno misel v mladinsko prilogo Rast, tokrat na dvanajstih straneh, je napisal Jakob Tul; v svojem članku razmišlja o pandemiji ter njenih posledicah na dijaško in družinsko življenje. Vanja Vogrič je pripravila zanimiv članek z naslovom Zakaj smo ljudje dobri samo za Božič? To vprašanje je postavila različnim sogovornikom, med drugim župniku g. Karlu Bolčini, psihologinji Roberti Sulčič in še drugim prijateljem in znancem, ki se ukvarjajo s prostovoljnim delom. Pri pripravi tega članka so sodelovale še Luna Callin, Laura Drašček in Urška Petaros. Julija Cotič v sodelovanju s Karin Mosetti, Jernejem Močnikom in Manuelom Gecem je pripravila članek-anketo z naslovom Mladi in njihovi svetli trenutki v temnem letu 2020. Lirični članek o jesenskem koronabegu v naravo je napisal Ivan Boškin. V rubriki Slovenskega kulturnega kluba so objavljeni prispevki v prozi in poeziji, ki so bili nagrajeni na literarnem natečaju Kluba v letu 2019/2020, in sicer: pesmi Boštjana Petarosa (druga nagrada ex aequo za poezijo) in Luca Corettija (druga nagrada ex aequo za poezijo) ter pripovedni prispevek Martine Sosič (druga nagrada za delo v prozi). V reviji je objavljen razpis za novi literarni, likovni in fotografski natečaj.


Priporočamo še