Mladika 9 / 2021

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
88 + 12 strani priloge Rast
Vezava:
mehka, barvni tisk

V novembrski Mladiki z zaporedno številko 9 beremo uvodnik izpod peresa Iva Jevnikarja, v katerem se avtor sprašuje, kako je z »zamejsko« identiteto na volitvah. Pisec članka po eni strani opozarja,…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

V novembrski Mladiki z zaporedno številko 9 beremo uvodnik izpod peresa Iva Jevnikarja, v katerem se avtor sprašuje, kako je z »zamejsko« identiteto na volitvah. Pisec članka po eni strani opozarja, da večinski sistem zadnja desetletja nagrajuje tiste skupine, ki so povezane z zmagovitim županskim kandidatom, poudarja pa tudi, da se je sestava skupnosti v zadnjih desetletjih zelo spremenila. Slovenske šole v Italiji obiskuje vse več otrok iz jezikovno mešanih ali neslovenskih družin, katere so seveda naklonjene uspešnemu delovanju manjšinske strukture, težko pa bodo glasovale za stranko, ki se opredeljuje za samostojno slovensko nastopanje. Poleg tega Jevnikar še opozarja, da pri skupnih in mešanih pobudah slovenski jezik tone v ozadje.

Aleš Maver v pogovoru z Eriko Jazbar ob 30-letnici slovenske državnosti secira slovensko sedanjost, preteklost in polpreteklost, razmišlja o pojmu demokracije, o razkolu med Vzhodom in Zahodom, odnosu do Evrope in o dogajanju v Katoliški cerkvi.

V rubriki Oseba in družba Roman Globokar piše o potrebi po gradnji bolj vključujoče družbe in pravičnih družbenih razmerah.

Andrej Černic je avtor članka o hitri rasti cen in o razlogih zanjo. V članku z naslovom Ne sprašuj, kdo bo plačal stroške »zelenega« prehoda avtor piše o pogostih protislovjih, ki se pojavljajo pri tem prehodu, in o javnih sredstvih, ki pogosto gredo v roke velikim podjetjem.

V rubriki Naš utrip je poročilo v besedi in sliki o letošnjih 56. študijskih dnevih Draga. Sledi Antena z novicami iz zamejstva in zdomstva.

Mladika posveča tri članke v spomin na preminule osebnosti iz našega kulturnega sveta: Drago Štoka se spominja pevovodje in glasbenika Adija Daneva, Darka Zvonar Predan likovnega umetnika Klavdija Palčiča, Marko Tavčar pa je avtor zapisa o neutrudni kulturni delavki Berti Vremec.

V reviji sta objavljena dva odlomka iz nove knjige Rada Pezdirja Vzporedni mehanizmi globoke države, sledi tretji del zapisa Mire Cencič o začetku partizanskega odporna na Gornjem Vipavskem in koncu Vojkove čete.

V rubriki Pričevanja Ivo Jevnikar piše o duhovniku Mirku Falleju, ki je bil interniran v taborišču v Gonarsu in je potem odšel Južno in Severno Ameriko, Janez Žakelj pa piše o življenju družine Jakoba in Marije Žakelj do odselitve v ZDA.

Dimitrije Ðuričin je avtor zgodbe, priporočnene na lanskem literarnem natečaju revije Mladika, Pravljica o njej, ki ni umela jokati.

V rubriki Kultura Edvard Kovač v članku Sledovi raja pod Lisco piše o pisatelju Alojzu Rebuli ob odprtju razstave v prenovljeni utici družine Tavčar v Loki pri Zidanem Mostu; Magda Jevnikar predstavi likovno umetnico Alenko Deklić, Mojda Polona Vaupotič piše o kiparskih mojstrih iz Solkana, Borisu in Zdenku Kalinu. Franc Križnar predstavi primorskega glasbenika in skladatelja Emila Komela, Miloš Pahor pa glasbeno zapuščino Ivana Trinka. V rubriki Prosti čas Mitja Petaros piše o medaljah numizmatičnega društva Valvasor.

V mladinski prilog Rast Laura Drašček je napisala uvodnik o poklicih bodočnosti, Vanja Vogrič in Julija Cotič pa sta pripravili zapis o delavnici Drage mladih na temo izbire študija in poklica. Ivan Boškin in Jakob Tul pištea o čarovnostih skavtskega življenja in povzemata pričevanja nekaterih skavtov; Emil Favento poroča o 65. kongresu organizacije FUEN. Posebna pozornost se namenja Slovenskemu kulturnemu klubu in opisu praznovanja, Slovenija partyju, ki je potekal na Opčinah pri Trstu ob 30-letnici samostojnosti.


Priporočamo še