Mladika 5 / 2022

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
88 + 8 strani RAST
Vezava:
mehka, barvni tisk

V peti Mladiki, ki je izšla v začetku junija, smo se na prvi strani, ki običajno pripada kazalu, spomnili pisatelja Borisa Pahorja (1913–2022), ki je preminil ravno takrat, ko je bila Mladika…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

V peti Mladiki, ki je izšla v začetku junija, smo se na prvi strani, ki običajno pripada kazalu, spomnili pisatelja Borisa Pahorja (1913–2022), ki je preminil ravno takrat, ko je bila Mladika pripravljena na tisk. V zapisu smo se spomnili našega sodelovanja z Borisom Pahorjem in obljubili, da se bomo k njegovemu liku še povrnili.

V uvodniku z naslovom Volitve, male in velike Martin Brecelj razmišlja o junijskih upravnih volitvah v Italiji in aprilskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji.  V rubriki Oseba in družba Roman Globokar obravnava pojem sinodalnosti kot preseganja cerkvenega klerikalizma. Tomaž Simčič opozarja na nevarnost zlorabljanja verskih argumentov in simbolov za utemeljevanje političnih stališč, tudi v povezavi s tragično vojno v Ukrajini.  V rubriki Ekologija se avtor članka sprašuje, kako si lahko predstavljamo, da bomo nadaljevali z okoljskimi prizadevanji, ko je vojna v Evropi.

V rubriki Fokus Erika Jazbar nadaljuje opis potovanja po poteh Franceta Balantiča in Placida Corteseja, in sicer tokrat pripoveduje o obisku bivših tavorišč v Chiesanuovi in Padovi. Milan Gregorič v četrtem nadaljevanju članka TIGR se vrača iz pregnanstva piše o spomeniku na Velikem Cerju. Miroslava Cencič je avtorica članka o nastanku protifašistične  organizacije Borba.  V rubriki Gospodarstvo Andrej Černic piše o težavah tržaške nepremičninske družbe Dom.

Objavljena je kratka zgodba Tadeje Krečič Scholten Več je manj, ki je prejela tretjo nagrado na 50. literarnem natečaju revije Mladika, in cikel pesmi Saše Tabakovića, ki je bil nagrajen s tretjim mestom na istem literarnem natečaju.

V spomin na psihologa Danila Sedmaka piše Miro Oppelt, Ivo Jevnikar pa se klanja spominu Marice Merljak.

V rubriki Naša šola Elisabetta Kovic piše o pomenu šolskega usmerjanja.

V rubriki Slovenci po svetu se objavlja tretji del niza člankov o Slovencih v Clevenlandu v ZDA, zlasti o ustanovah in društvih, ki so še dejavni in delujejo v smislu ohranjanja slovenske zavesti: s svojimi zapisi so sodelovali Urška Prosen, Edi Mejač in Maruša Pogačnik.

V rubrkiki Zgodovina Anja Dular piše o Hieronimu Megiserju in o tem, kar je v 16. in 17. stoletju pisal o naših krajih. Mojca Polona Vaupotič predstavi Ernološki muzej razijanskih ljudi, ki se nahaja v vasi Solbica v Reziji.  Franc Križnar piše o življenju in delu skladatelja, dirigenta in pedagoga Danila Švare. Zanimiv je članek Mitja Petarosa o italijanskih barvnih evrih.

V rubriki Antena beremo novice o Slovencih v zamejstvu in zdomstvu.  Anka Peterlin obnovi bogato sezono Društva slovenskih izobražencev. Nadia Roncelli predstavi najnovejše dogodke in uspehe založbe Mladika.

V reviji je tudi mladinska priloga Rast. Uvodnik na temo senčne plati globalizacije je napisala Vanja Vogrič. Malina Dolhar se je pogovorila z udeležencema mladinskega manjšinskega velikonočnega seminarja na Danskem. Laura Drašček predstavi koristi in pomen vrtnarjenja. V prilogi sta tudi objavljena nagrajena prispevka na literarnem in fotografskem natečaju Slovenskega kulturnega kluba, in sicer kratka zgodba Jakoba Grudna ter intervju z njim, in fotografija Julije Cante ter pogovor z njo.


Priporočamo še