Mladika 5/2023

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
84 strani in priloga Rast
Vezava:
mehka

Poletno obarvana Mladika ponuja posebno literarno prilogo za prijetno poletno branje.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

Sredi  poleteja  je izšla peta številka revije Mladika. Bralcem ponuja posebno poletno prilogo z naslovom Poletno branje, v kateri so objavljene kratke zgodbe slovenskih avtorjev v Italiji, ki so sodelovali na literarnem natečaju Mladike, in sicer Ajnglska vandima Ivana Boškina, Skrito mesto Henrika Grudna, Ko zmaj uradi z repom Ivana Vogriča, Neverjetni dogodek Metke Kacin Beltrame, Krof s kremo Mojce Petaros in Nike Čok zgodbo Roke ter pesmi.

Uvodnik je uredništvo zaupalo novemu sodelavcu revije Igorju Bahovcu, ki se v svojemm zapisu sprašuje, zakaj obstaja odpor proti sinodalni poti papeža Frančiška.

Sledi Fokus, ki ga je pripravil Ivo Jevnikar in je posvečen šestdesetletnici literarne nagrade Vstajenje. Nagrada se podeljuje v Trstu zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom od leta 1962.

V rubriki Naš utrip dobimo pregled delovanja Društva slovenskih izobražencev v tem letu. Vsega s(m)o krivi »navadni ljudje« je naslov članka s področja ekologije. Avtor opozarja na nekatere klišeje in napačne interpretacije vremenskih pojavov, ki se uveljavljajo na tem področju. Nadia Roncelli predstavi delovanje založbe Mladika v prvih poletnih mesecih. V rubriki literatura so objavljene haiku pesmi Klavdije KIE Zbičajnik Plevnik, ki so prejele tretjo narado na 51. literarnem natečaju revije Mladika, in novela Nenavaden prizor Borisa Pangerca, ki je prejela tretjo nagrado za prozo na istem natečaju.

V rubriki Prebrali so za vas Adrijan Pahor predstavi roman Marija Čuka Fojba, Majda Cibic pa domoznansko delo Mirka Krasne Moja pešpot skozi Ricmanje. Mojca Polona Vaupotič piše o delu abstraktnega umetnika Rafaela Terpina.

Pred enim letom nas je zapustil pisatelj Boris Pahor. Njemu v spomin je konec maka potekalo srečanje v Narodnem domu v Trstu, na katerem je z referatom nastopila predsednica Slavističnega društva Trst-Gorica-Videm Vilma Purič. Njen esej se v reviji objavlja v celoti.

V rubriki o glasbi Fran Križnar predstavi več kot stodesetletno delovanje tržaške Glasbene matice, Ingrid Patricia Boben piše o Magdi Rodman, Mitja Petoaros pa o motivu čebele na kovancih. V rubriki Antena lahko preberemo zanimive novice iz zamejstva in zdomstva.

V mladinski prilogi Rast beremo članek Julije Cante in Maline Dolhar  o Dekliškem pevskem zboru Igo Gruden, intervju Maline Dolhar z diplomirano novinarko Svetlano Brecelj, zapis o obisku skupine maturantov RAST 52 iz Argentine v naših krajih, poročilo Martina Kitsa Nieuwenkampa o potovanju v London. V rubriki Slovenskega kulturnega kluba so objavljena imena letošnjih zmagovalcev literarnega natečaja in poročilo o poteku nagrajevanja. Objavljeni sta nagrajeni pesmi Jacopa Primosicha in pogovor z njim.

Reviji je priložen bilten Draga 2023 s programom letošnjih študijskih dnevov.