Dobtro jutro, starost

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-355-3
Št. strani:
112
Vezava:
mehka

V triindvajsetih kratkih zgodbah se tržaški javni in kulturni dealvec Drago Štoka dotika številnih tem iz ožjega in širšega sveta, predvsem pa tistih dogodkov in srečanj, ki so ga v življenju najbolj zaznamovali.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 16,00 

Javni in kulturni delavec Drago Štoka v svoji dvanajsti samostojni knjigi ostaja zvest svoji priljubljeni zvrsti kratke proze s poudarkom na spominih, čustvih, domoljubju. Ob svojcih imajo v njej pomembno mesto vzorniki in prijatelji ter narava, ne le Kras, temveč tudi gorski svet, zlasti Kanalska dolina.

Če ima prvi sestavek naslov Dobro jutro, starost in če avtor v več poglavjih obravnava tudi starostne tegobe in bolezni, kot tudi pretekle boleče življenjske izkušnje, knjiga ne odraža kake zagrenjenosti ali samopomilovanja. Štoka, ki se naslanja na trdne krščanske vrednote, presoja stvari z zrelo modrostjo in veliko iskrenostjo. Za slovensko sodobno pisanje je zanimivo, kako opisuje pandemijo zadnjih let, bolehanje zaradi kovida, izkušnjo izolacije, ki je prizadela toliko ljudi, mlajših in starejših.

Čeprav avtor realno opozarja na težave v krajevni skupnosti in narodu, verjame v možnost boljših časov. Pri tem pa opozarja na to, da je za obstoj naše skupnosti nujno tudi politično delo v smislu skrbi za skupno dobro. In da je od vsakogar izmed nas, v večji ali manjši meri, odvisno, kako se stvari razvijajo. Proti koncu zapoje pravi hvalospev hvaležnosti, ki bi nas morala, vsemu navkljub, odlikovati.

Dr. Drago Štoka (Kontovel,1937) je znan predvsem kot javni delavec, saj je bil dolga leta odvetnik, pri narodnoobrambni zbirni stranki Slovenska skupnost pa med drugim deželni tajnik (1975–83) in štirikrat izvoljeni član deželnega sveta Furlanije – Julijske krajine (1968–88), pozneje še predsednik krovne zveze civilne družbe Svet slovenskih organizacij (2005–15). Že v mladih letih pa se je posvečal tudi radijski in odrski igri pri Radijskem odru in Slovenskem odru ter pisanju. To je njegova šesta knjiga, ki izide pri Mladiki, torej pri založbi, ki se je razvila ob istoimenski reviji, s katero sodeluje od njenega rojstva leta 1957.

Priporočamo še