Mladika 1 / 2022

ISBN:
ISSN 1124 - 657X
Št. strani:
72 + 8 strani Rasti
Vezava:
mehka, barvni tisk

Prva Mladika v letu 2022 je zagledala luč sredi februarja. Novosti, ki vzbujajo upanje, je naslov uvodnega članka.  V njem se poudarja pomen dosežkov, ki smo jih kot slovenska skupnost…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

Prva Mladika v letu 2022 je zagledala luč sredi februarja. Novosti, ki vzbujajo upanje, je naslov uvodnega članka.  V njem se poudarja pomen dosežkov, ki smo jih kot slovenska skupnost v Italiji uresničili v zadnjih desetletjih. V te sodijo prenos lastništva Narodnega doma Fundaciji, ki jo upravlja, priznanje značaja spomenika kulturnega pomena spomeniku štirih junakov v Bazovic, pa tudi uspehi Slovenske prosvete in njenih včlanjenih društev od ustanovitve do selitve v prostore na Donizettijevi ulici v Trstu in še naprej.

V Fokusu je objavljen prvi del daljšega članka-razprave Milana Gregoriča o Tigru in odnosu do njega v matici. V tem delu avtor govori o uporu Primorcev proti fašizmu in bridki usodi tigrovcev in drugih primorskih rodoljubov pod komunizmom.

O okoljskih spremembah lahko beremo v rubriki Ekologija, in sicer o nevarnosti, da se promovirajo strupene in drage oblike energije, ter v članku Adrijana Pahorja o pomenu zavedanja in odgovornega ravnanja vsakega posameznika z naravnimi viri.

V rubriki Oseba in družba Roman Globokar piše o o izredno aktualni temi, in sicer o pomoči pri samomoru ter človekovem dostojanstvu.

V rubriki Naš utrip je predstavljena 34. nagrada Dušana Černeta, ki je letos šla Ivici Švab za dolgoletno delo na vzgojnem, dobrodelnem in verskem področju na Tržaškem. V tej isti rubriki Erika Jazbar piše o posebnem obisku na Matajurju, in sicer pri duhovniku Božu Zuanelli ob njegovem 80. življenjskem jubileju.

Andrej Černic v članku Nesojeni sedež TKB piše o palači Arrigoni na Oberdankovem trgu v Trstu, kjer naj bi bil nov sedež Tržaške kreditne banke. Černic spregovori o izrednem  razkošju prostorov in o podjetjih, ki so bila vpletena v upravljanje te nepremičnino.

V rubriki literatura so objavljene kratka zgodba Tadeje Krečič Scholten Iz kroga ni izhoda, ki je bila priporočena na 49. literarnem natečaju revije Mladika, in pesmi, priporočene na istem natečaju, katerih avtorji so Jernej Kusterle, Miha Novak in Ester Gomisel.

Magda Jevnikar je avtorica zapisa v spomin na slikarko Mihaelo Velikonja, ki se je poslovila avgusta lani.

V rubriki Pričevanja beremo članek-pogovor Erike Jazbar z Ano Marijo Prijatelj o Darinku Černetu ob 80-letnici njegovega umora. Izpod peresa Jazbarjeve je tudi članek o pokopališču Belvedere pri Ogleju, ki je grobnica slovenskih duhovnikov.

V rubriki Zgodovina Aleš Brecelj objavlja drugi del svojega zapisa o usodnem septembru 1939, ko je Sovjetska zveza napadla Poljsko. Ingrid Patricia Boben pa objavlja drugi in zadnji del članka o babištvu na Vipavskem.

Spet je v Mladiki rubrika Naša šola. Elisabetta Kovic piše o ocenjevanju znanja kot o najbolj občutljivem področju didaktike; v tem prvem delu spregovori o ocenjevanju v luči evropskih smernic in strategij.

Mojca Polona Vaupotič predstavi dolgo tradicijo solkanskega mizarstva in razstavo, ki so jo decembra odprli v Solkanu, z naslovom Solkanski mizarji. Franc Križnar v svoji rubriki Primorski glasbeniki skozi čas in prostor piše o dirigentu Stojanu Kuretu.

Mitja Petaros piše o tridesetletnici Banke Slovenija in priložnostnih kovancih, ki jih je izdala.

V Novicah Knjižnice Dušana Černeta Ivo Jevnikar se spominja dela in pomembne vloge profesorja Janeza Arneža. V Mladiki so še Antena z novicami iz zamejstva in zdomstva, predstavitev delovanja založbe Mladika v januarju, rubrika Iz tiskarne in rubrika Pod črto o matični politiki ter skrbi za zamejstvo.

V mladinski prilogi Rast so mladi izrazili svoje želje in voščila ob odprtju prenovljene Peterlinove dvorane v Trstu; Luna Callin se je pogovorila z menedžerjem Tomažem Petarosom o poklicih bodočnosti; Ivan Boškin na humoren način piše o svojih dijaških izkušnjah v petem razredu višje srednje šole; Julija Cotič se je pogovorila z Martino Jazbec, Emilom Faventom in Boštjanom Petarosom o njihovi udeležbi na mednarodnih seminarjih YEN. V rubriki Slovenskega kulturnega kluba je objavljen pogovor z Markom Doljakom, drugouvrščenim na literarnem natečaju SKK, in njegova zmagovita pesem.


Priporočamo še