Mladika 2 – 3 / 2022

ISBN:
ISSN 1124 - 657X
Št. strani:
76 + 8 strani Rasti
Vezava:
mehka, barvni tisk

Konec marca je izšla Mladika z zaporedno številko 2-3. Rumena in modra barva na platnici opozarjata na ukrajinsko tragedijo, kateri Mladika posveča misel papeža Frančiška in pesmi Leva Detele. Fokus…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

Konec marca je izšla Mladika z zaporedno številko 2-3. Rumena in modra barva na platnici opozarjata na ukrajinsko tragedijo, kateri Mladika posveča misel papeža Frančiška in pesmi Leva Detele. Fokus je tokrat namenjen spoznavanju Slovencev v »ameriški Ljubljani«, to je v Clevelandu, predvsem tamkajšnjih ustanov in društev – daljši članek je zapisala Mira Kosem Borštnik. Milan Gregorič je avtor drugega dela razmišljanja o TIGR-u; v tem delu piše o ustanovitvi društva in naporih pri njegovi rehabilitaciji.

V rubriki Oseba in družba Roman Globokar razmišlja o pojmu avtoritete in o vlogi različnih avtoritet na moralnem področju.

Sledi fotozapis o slovenskem odprtju prenovljene Peterlinove dvorane in obisku ministrice Helene Jaklitsch v prostorih na Donizettijevi ulici 3. V rubriki Ekologija avtor članka izpostavlja problem zasebnih in osebnih interesov pri uresničevanju posegov v korist okolja; pred temi bi morali najprej določiti, kaj je bistveno in čemu smo se pripravljeni odpovedati na področju okoljevarstvene politike.

Z novicami bogati Anteni, rubriki o najnovejših delih slovenskih avtorjev v Italiji, zapisu Jožeta Faganela o knjigi Temelji slovenstva in krajšemu poročilu o nagrajevanju 50. literarnega natečaja Mladika sledi kratka zgodba Zavladati vetru, ki je prejela prvo nagrado na omenjenem natečaju, ter cikel pesmi V spomin Marku Sosiču, ki je prav tako prejel prvo nagrado na istem natečaju.

Erika Jazbar piše o povojni žrtvi iz Lonjera pri Trstu Dori Čok v pogovoru z Ondino Pečar; Aleš Brecelj objavlja drugo nadaljevanje zgodovinskega članka o usodnem septembru 1939. O nacionalnem preverjanju znanja na šolah v Italiji in zavovu INVALSI piše Elisabetta Kovic v rubriki Naša šola.

Rubrika Kultura obsega članek Rozine Švent o Tedu Kramolcu z naslovom Stopinje v duhu časa, članek Majde Artač v spomin na Marka Sosiča ob tržaški uprizoritvi njegove igre Meja Sneženja, članek Mojce Polone Vaupotič o razstavi, posvečeni Zoranu Mušiču z instalacijami Anne Pontel, ter članek Franca Križnarja o glasbeniku in zborovodji Matjažu Ščeku.

Mitja Petaros piše o spominskih kovancih za zdravstvene delavce v obdobju covida-19, Ivo Jevnikar pa o stikih z Ukrajinci od Janeza Evangelista Kreka do Kardinala Slipyja.

Uvodni članek na temo uspehov slovenskih zimskih športnikov v mladinsko prilogo RAST je napisala Laura Drašček. Sledi članek o pobudah MOSP-a v začetku letošnjega leta, pogovor s študentko medicine v obdobju pandemije Nadjo Dolinčar, misli in pesmi dijakov licejev Trubar in Slomšek na temo vojne v Ukrajini, ter nagrajeni prispevki na lanskem literarnem natečju Slovenskega kulturnega kluba: objavljeni so kratka zgodba Jakoba Tula, pesmi Manuela Loperfida in Gabriela Damianija.


Priporočamo še