Mladika 2 – 3 / 2015

V velikonočnem času je izšla druga letošnja številka tržaške revije Mladika. V uvodnem zapisu beremo o velikonočnem prazniku kot o temelju naše odrešenosti. Zavest, pravi avtor uvodne misli, da je…

Preberite več

V velikonočnem času je izšla druga letošnja številka tržaške revije Mladika. V uvodnem zapisu beremo o velikonočnem prazniku kot o temelju naše odrešenosti. Zavest, pravi avtor uvodne misli, da je nekdo poskrbel za nas, ko smo bili brez rešitve, in je nato zagotovil našo prihodnost, utrjuje našo odrešenost. Odrešenost je za kristjana način življenja, mora se videti »v očeh, na obrazu, v mojem čutenju, mišljenju, govorjenju in delovanju, vedno in povsod.«

»Od vedno ljubim lepoto« je naslov govora, ki ga je novinarka Erika Jazbar imela ob prazniku slovenske kulture v Društvu slovenskih izobražencev 9. februarja letos in ki ga revija objavlja.

Sledi objava novele »Velika dežela« Marije Mercina, ki je prejela prvo nagrado za prozo na 43. literarnem natečaju revije Mladika. Na istem natečaju je bil nagrajen s prvo nagrado za poezijo ciklus pesmi »Klic v zvezdno noč« avtorice Veronike Kranjc. V šestem nadaljevanju vtisov in zapisov s turneje Tržaškega okteta po Argentini avtor Boris Pangerc piše o nastopu na radijski postaji in v buenosaireškem Slomškovem domu. Sledi 25. del romana v nadaljevanjih Peta Avenija in smrtne zagate, ki ga piše Irena Žerjal. Objavljena je tudi velikonočna pesem Vladimirja Kosa Kantilena premaganemu Angelu smrti.

V rubriki Umetnost Mojca Polona Vaupotič obravnava impresionistične slikarje in njihovo predanost naravnim motivom. Ob svetovnih velikanih Monetu, Degasu, Manetu in Cézannu omenja slovenske impresioniste Jakopiča, Jamo, Groharja in Sternena.

Sledi rubrika Antena, bogata z novicami iz zamejstva in zdomstva, ocena knjige Bogdana Žorža Nauk gora, ki jo je napisal Ciril Velkovrh, in knjige Primorska zgodba Marije Mercina, ki jo je prispevala Ines Cergol Pešorda. V rubriki Knjižnice Dušana Černeta se objavlja članek Rozine Švent z naslovom »Odmevi na knjigo Brine Svit o Slovencih v Argentin« in odprto pismo Brini Svit, ki sta ga napisala Marijan in Pavči Eiletz.

V mladinski prilogi Rast se objavlja uvodni članek Nastje Slavec z naslovom »Spomladansko čiščenje«, zapis Lise Sandri o otrocih v letu 2014, intervju Nike Čok z mlado literarno ustvarjalko Belindo Trobec in pesem Maje Kojanec »Človek je, kar je«.


Priporočamo še