Mladika 1 – 2 / 2021

ISBN:
1124 - 657X
Št. strani:
88 + 8 RAST
Vezava:
mehka, barvni tisk

S prvo številko 2021 Mladika začenja 65. letnik neprekinjenega izhajanja. Ne gre za okroglo številko, vsekakor pa za pomemben podatek, ki potrjuje, da je Mladika najstarejša revija na Tržaškem. Da…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

S prvo številko 2021 Mladika začenja 65. letnik neprekinjenega izhajanja. Ne gre za okroglo številko, vsekakor pa za pomemben podatek, ki potrjuje, da je Mladika najstarejša revija na Tržaškem. Da ji je to uspelo, pomeni, da je nastala na zdravih temeljih in s pravimi nameni. Na to opozarja avtor uvodnika Sergij Pahor, ki je k uredništvu revije pristopil nekoliko kasneje, se pa spominja vseh sodelavcev revije, ki so se nesebično trudili zanjo – ustanovitelja Jožeta Peterlina ter Dušana Jakomina, France Jeza, Makša Šaha, Martina Jevnikarja, Vinka Beličiča in druge. Spominja se tudi obiskov tiskarne Graphis in tiskarjev Štavarja in Stuparja. Mladika je z leti uvedla nove rubrike, ustanovila natečaj, mladinsko prilogo Rast, z revijo pa se je z leti razvila tudi založniška knjižna dejavnost.

V novem letniku bodo tri nove stalne rubrike; o šolskih vprašanjih bo razmišljala ravnateljica Elisabetta Kovic iz Gorice, ki v tej številki predstavi zgodovino in začetke organiziranega šolskega sistema, v času industrijske revolucije, od vrtcev in sirotišnic naprej. Profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani Roman Globokar bo v tem letniku pisal o krščanskem pogleu na družbena in moralna vprašanja – tokrat spregovori o okrožnici papeža Frančiška Vsi smo bratje (Fratelli tutti), v kateri spodbuja k vesoljnemu bratstvu, predvsem v času krize, ki jo je povzročila epidemija covid-19.

V rubriki Fokus se predstavlja življenje in delovanje Slovencev v Argentini trideset let po demokratizaciji Slovenije v težkem času preizkušnje zaradi pandemije; izrčpno so o tem spregovorili: predsednik krovne organizacije Zedinjene Slovenije Jure Komar, dejavna čalnica cerkvenega občestva Slovencev v Bueos Airesu Nadica Kopač Grohar, šolski referent Zedinjene Slovenije Marcelo Brula, podravnateljica Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka Tatjana Modic Kržišnik, glavna urednica lista Svobodna Slovenija Mariana Poznič Mazieres, urednik revije Slovenske kulturne akcije Meddobje Tone Mizerit, podjetnik in častni konzul Republike Slovenije v Buenos Airesu Heri Zupan, profesorica na Srednješolskem tečaju in odbornica Zedinjene Slovenije Miriam Oblak.

V rubriki Gospodarstvo analizirajo zamejsko družbeno gospodarstvo v zdajšnji preobleki, in sicer tesno vez med skupino KB1909 in družbama Dom ter Alpe.

V rubriki Pričevanja Erika Jazbar raziskuje življenje in smrt žrtve slovenske revolucionarne roke, Benečana Alojzija Obida (1900–1944), pogovori se tudi z nekaterimi pričevalci. Anja Dular pa piše o Lidiji Zwitter Matthews, londonski dopisnici ameriške Prosvete med drugo svetovno vojno.

Spominu tržaškega slikarja, ljubitelja marin, Deziderija Švare, ki je umrl na božični dan lani v 87. letu starosti se klanja Magda Jevnikar z zapisom o njegovem življenju in delu. Božo Cerar spregovori o slovenskem domoljubu, ki je živel in deloval v Clevelandu v ZDA, Edvard Gobec, Ivica Švab pa se v svojem zapisu spominja nedavno preminulega profesorja in ravnatelja, člana in tudi podpredsednika slovenske Vincencije konference v Italiji, Alda Stefančiča.

Rubrika Ekologija ponuja v razmislek pereča vprašanja, s katerimi se spopada naš sodobni svet: omenja se delo britanskega naravoslovca Davida Attenborougha, ki je nedavno posnel dokumentarec, v katerem obravnava škodo, ki jo je človek zadal planetu.

V rubriki Literatura je objavljenih nekaj priporočenih del na 48. literarnem natečaju revije Mladika, in sicer zgodba Darinke Kozinc Begunček jaz, begunčica ti, pesmi Nike Čok Mementi, in cikel pesmi Maje Smotlak Drevod in želod.

V rubriki Prebrali so za vas Martin Brecelj predstavi knjigo Sandra Oblaka Z udarno pestjo. Magda Jevnikar predstavi razstavo Grafika Slovencev v Italiji, ki je virtulano na ogled v Centru Lojze Bratuž v Gorici; Ivan Žerjal pa piše o virtualni razstavi ob osemdesetletnici umetnika Klavdija Palčiča, ki je bila na ogled v Kulturnem domu v Gorici.

V rubriki Iz tiskarne je objavljen seznam novejših del slovenskih avtorjev v Italiji.

V rubriki Primorski glasbeniki skozi čas in prostor Franc Križnar piše o violinistki in operni pevki iz Trsta Katji Kralj, v rubriki Umetnost pa Mojca Polona Vaupotič piše o kiparju Zmagu Posegi.

Dragica Motik poroča o konferenci Društva katoliških pedagogov Slovenije Vzgoja za ljubezen do domovine in države. Mitja Petaros, v rubriki Numizmatika, piše o obletnici samostojne Slovenije na zbirateljskih evrskih kovancih.

V osrednjih straneh revije je z novicami iz zamejstva in zdomstva bogata rubrika Antena.

Pri mladinskem listu-prilogi Rast so sodelovali Jernej Močnik, ki v uvodniku piše o pojavu izbrisanja na družbenih omrežjih, Jakob Tul piše o pomenu glasbe za mlade, Ivan Boškin razmišlja o pomenu zaupanja in resnice v medosebnih odnosih in v širjenju informacij. Urška Petaros predstavi uspešno Netflix serijo Damin gambit. V rubiki Slovenskega kulturnega kluba so objavljeni tretjeuvrščeni prispevki na literarnen natečaju SSK in pogovori z njihovimi avtorji, ti so: Nika Starec, Tanja Knez in Elisa Sartori.


Priporočamo še