Mladika 1 / 2015

Prva številka tržaške revije Mladika v letu 2015 prinaša zanimiv uvodni članek izpod peresa Andreja Capudra. Gre za prispevek z naslovom »Dante na meji«, ki ga je ugledni slovenski pisatelj,…

Preberite več

Prva številka tržaške revije Mladika v letu 2015 prinaša zanimiv uvodni članek izpod peresa Andreja Capudra. Gre za prispevek z naslovom »Dante na meji«, ki ga je ugledni slovenski pisatelj, prevajalec in diplomat podal na nedavnem mednarodnem srednjeevropskem srečanju v Gorici. V članku se avtor spominja zbornika, ki ga je Alojzij Res leta 1921 posvetil Danteju ob šesti stoletnici njegove smrti, kar mu nudi prložnost, da razmisli pojem meje in Dantejeve prisotnosti na meji med obema narodoma, slovenskim in italijanskim.

Med literarne prispevke revija objavlja novelo Neže Kravos »Okus spomina«, ki je bila priporočena na 42. literarnem natečaju revije Mladika, nov del romana v nadaljevanjih Irene Žerjal z naslovom »Peta Avenija in smrtne zagate« ter ciklus pesmi Metke Kacin Beltrame »Utrinek s Krasa«, ki je bil prav tako priporočen na 42. literarnem natečaju revije.

V reviji se spominjajo nedavne smrti knjižnicarja in kulturnega delavca, sodelavca Marjana Pertota, ki je bil med ustanovitelji Knjižnice Dušana Černeta, to je knjižnične ustanove specializirane za zbiranje zdomskega tiska s sedežem v Trstu, avtor monografij o gledališkem delovanju Slovencev v zamejstvu in zdomstvu ter bibliografij slovenskega tiska v zamejstvu in emigracij.

Boris Pangerc zapisuje novo nadaljevanje vtisov s turneje Tržaškega okteta po Argentini leta 1993: v tem delu avtor opisuje koncert v Domu Triglav. Iz sedanje Argentine se oglaša Franci Sušnik, ki poroča o praznovanju Slovenskega dne v Buenos Airesu in njegovih predmestjih.

V rubriki o umetnosti Mojca Polona Vaupotič predstalja arhitentkonske in slikarske znamenitosti semeniške knjižnice v Ljubljani.

O tragični usodi Lada Piščanca pripoveduje s slikovnim gradivom opremljen zapis Brune Marije Pertor z naslovom »Liber baptizatorum Barcula 1914«.

Pod črto se objavlja razmišljanje »Kalifat na pohodu?« o nedavnem kaznovalnem pohodu muslimanskih krajnežev v Franciji. Avtor zapisa se sprašuje o mejah svobode izražanja.

V mladinski prilogi RAST Simon Peter Leban razmišlja o januarskem tragičnem dogodku v Parizu in si postavlja vprašanja o svobodi iražanja, etičnem razvnanju in svobodi žalitev. Nika Čok predstavi knjigo Giusi Versace »Z glavo in s srcem greš povsod«, Neža Kravos poroča o nedavnem srečanju skupine »Etika za prihodnost« z Manco Košir, Mojca Petaros predstavi Mospovi delavnici kreativnega pisanja in časnikarstva, sledijo še poročilo o osrednji Prešernovi proslavi v zamejstvu, ki je bila posvečena športu, z mnenji gledalcev, prispevek Desiree Celin o evropski identiteti, ki je prejel drugo nagrado na natečaju Grmada v pristanu v organizaciji Mladih za prihodnost, ter tretje nadaljevanje dnevnika Nastje Slavec z jesenskega seminarja pri Retoromancih v Švici.


Priporočamo še